TrosKompas

NRT.jpg

North (2009)

Schitterende sneeuwlandschappen, een depressieve hoofdpersoon en een flinke dosis zwarte humor. Drie krachtige pluspunten waarop de roadmovie 'North' drijft.

De dertigjarige Jomar (Anders Baasmo Christiansen) is na zijn actieve skicarrière depressief geworden, flink wat kilo's aangekomen en tegen zijn zin beland in een uitzichtloze baan als medewerker bij een skilift. Jomar is compleet futloos; wanneer een jongetje aanklopt om een skipas te kopen, blijft hij liever in bed liggen. Zijn psychiater weigert hem opnieuw als patiënt op te nemen en zo rest Jomar weinig anders dan veel te drinken en te kijken naar National Geographics 'Tunnel disaster week'. Op een dag komt een oude vriend hem vertellen dat Jomar zonder het te weten een zoontje heeft bij zijn ex-vriendin, die tegenwoordig in het noorden woont. Jomar weet zich geen raad met deze informatie, maar wanneer zijn houten huisje in brand vliegt, springt hij op zijn sneeuwscooter en vertrekt hij naar het noorden. Onderweg ontmoet hij tal van eigenaardige types, zoals het jonge meisje Lotte (Marte Aunemo), dat hem redt wanneer hij sneeuwblind in het bos is gestrand. Jomar toont zich een doorzetter, want zodra zijn sneeuwscooter het begeeft, gaat hij verder op ski's.

Traag en sober
'North' heeft als ondertitel 'An antidepressive off-road movie' en dat dekt de lading heel aardig. De route die Jomar neemt om naar het noorden te gaan, voert door bossen, over bevroren meren en door de bergen. De weinige mensen die hij op zijn tocht tegenkomt, zijn stuk voor stuk nog vreemder dan Jomar zelf. De situaties waarin Jomar verzeild raakt, zijn droogkomisch en af en toe hilarisch. Qua sfeer doet de film wel wat denken aan het werk van de Zweed Roy Andersson of de Fin Aki Kaurismöki: traag, sober, spaarzame dialoog en geniale grappen. Onvergetelijk is de scène waarin Jomar sneeuwblind bij Lotte in een donkere kast mag logeren, en ditzelfde geldt voor de scène met de oude man in Lapland die met een ijzeren ketting is vastgebonden aan zijn sneeuw-scooter. Niet voor niets won de film op het filmfestival in Berlijn eerder dit jaar de Fipresci prijs van de internationale pers. Regisseur Rune Denstad Langlo, die met 'North' zijn eerste speelfilm aflevert, heeft hiermee een mooie opsteker te pakken.