TrosKompas

release.jpg

The private lives of Pippa Lee (2009)

Pippa Lee (Robin Wright Penn) is een vrouw van in de veertig, die haar wilde jaren achter zich heeft gelaten. Ze is getrouwd met uitgever Herb Lee (Alan
Arkin), die bijna dertig jaar ouder is dan zij. Als de film begint zijn ze net verhuisd naar een idyllisch gelegen bejaardenoord buiten de stad, waar ze de rest van hun dagen samen hopen te slijten. Pippa heeft wat meer energie dan Herb, maar kan haar tijd nuttig vullen met het organiseren van diners voor Herbs uit New York overgekomen vrienden. Al snel echter beginnen de eerste barstjes in dit ogenschijnlijk zo gelukkige bestaan zichtbaar te worden. Als het huis de ochtend na een diner in een puinhoop is veranderd, denkt Pippa in eerste instantie aan een inbreker. De schrik slaat haar om het hart als ze later op de bewakingsvideo ziet dat zij zelf degene is die al slaapwandelend de muren heeft beklad met de resten van haar zelfgemaakte chocoladecake. Langzaam begint het tot haar door te dringen dat al die pais en vree niet aan haar besteed is en dat ze op een heel rustige manier bezig is om een zenuwinzinking te krijgen.

Sadomasochisme
Wat is er precies met Pippa aan de hand? Omdat het antwoord op die vraag in het verleden is te vinden, worden haar jonge jaren in flashbacks uit de doeken gedaan. Als tiener rent Pippa, dan gespeeld door Blake Lively (uit 'Gossip girl') van huis weg. Ze gaat bij haar lesbische tante wonen en wordt door haar tantes partner (een energieke Julianne Moore) verleid om mee te doen aan een stel lesbische en sadomasochistische softporno fotoshoots. Op een feestje ontmoet ze Herb, die haar onder zijn hoede neemt.
Ondertussen maakt Pippa in het heden kennis met Chris (Keanu Reeves), die zijn vrouw met een andere man in bed betrapte en daarom tijdelijk bij zijn ouders in het bejaardenoord is ingetrokken. Op zijn plaats is hij daar echter niet. Chris, die een enorme tatoeage op zijn borst en buik heeft, verlaat het welkomstfeestje dat zijn ouders voor hem geven door het slaapkamerraam.
Chris en Pippa zijn gelijkgestemde zielen, al durft Pippa zichzelf niet meteen toe te geven dat ze niet meer gelukkig is bij Herb. Het is wachten op een gebeurtenis die haar in staat stelt om zonder al te veel schuldgevoel afscheid van hem te nemen.
Universele herkenbaarheid
'The private lives of Pippa Lee' is het werk van de Amerikaanse schrijfster en filmmaakster Rebecca Miller. Deze dochter van toneelschrijver Arthur Miller schreef het boek en het script vrijwel tegelijkertijd en kon al aan de verfilming beginnen toen het boek nog niet in de winkel lag. Volgens Miller (in het dagelijks leven de vrouw van acteur Daniel Day-Lewis) verwijst de titel 'The private lives of Pippa Lee' naar de verschillende fases die een mens in zijn of haar leven doormaakt (kind, tiener, volwassene, etc.) en de wisselende rollen die we spelen (moeder, geliefde, collega etc.) ten opzichte van andere mensen. Dat klinkt wellicht een tikje pretentieus, maar toch is het geen moeilijke film geworden. Het menselijke drama staat voorop, waardoor het verhaal een universele herkenbaarheid houdt. Net als Oscarwinnaar 'American beauty' past Millers film bovendien uitstekend in de Amerikaanse traditie van producties over mensen die het in maatschappelijk opzicht prima voor elkaar hebben, maar die het in geestelijk opzicht niet helemaal bolwerken.

Echte acteursfilm
Los daarvan is dit een echte acteursfilm. Robin Wright Penn speelt een glansrol als Pippa, maar de grote verrassing is Blake Lively als Pippa's jongere versie. Je gelooft als kijker probleemloos dat zij de jongere en oudere editie van dezelfde persoon zijn. Ook Keanu Reeves is buitengewoon goed op dreef als de wat houterige Chris. Reeves is geen acteur met een groot bereik van emoties, maar geef hem een rol waarbij hij binnen zijn beperkingen kan blijven ('Speed', 'The matrix') en hij is elke keer weer bijzonder effectief. Ook de bijrollen zijn tot in de puntjes verzorgd. Maria Bello speelt een mooie rol als Pippa's aan pillen verslaafde moeder en Monica Bellucci en Winona Ryder mogen nog even schitteren als respectievelijk Herbs voormalige echtgenote en een met Herb en Pippa bevriende dichteres.

Intelligent en gevoelig

Wie een film vol keiharde actie, daverende special effects of hilarische humor zoekt, is bij deze kalme film aan het verkeerde adres. Hoewel de beelden er mooi uitzien, hoef je ook geen cinematografische hoogstandjes te verwachten. Maar 'The private lives of Pippa Lee' is net zo intelligent en gevoelig als zijn hoofdpersoon en zit vol mooie observaties over het leven.