TrosKompas

B000ZJWO4Q_EvanAlmighty_UXNB1._V144347139_RI_SX940_.jpg

Evan almighty (2007)

Voor Evan Baxter blijft het bidden niet zonder gevolgen. Zijn wens om de wereld te veranderen wordt eng echt als hij van hogerhand opdracht krijgt een nieuwe ark van Noach te bouwen.

Het gaat als een speer met de carrière van Evan Baxter (Steve Carell). Na een loopbaan als nieuwslezer is hij de politiek ingegaan, en mag nu plaatsnemen in het Amerikaanse congres. Samen met zijn vrouw Joan (Lauren Graham) en hun drie zoons verhuist hij naar een groter huis, krijgt een grotere auto en een veel grotere verantwoordelijkheid wat werk betreft. En dan blijkt God (Morgan Freeman) ook nog iets voor hem in petto te hebben... Van Hem mag Evan zijn politieke slogan ‘verander de wereld’ omzetten van woorden in daden, en gebiedt de kersverse politicus een nieuwe ark van Noach te bouwen. Evan probeert de opdracht te negeren, maar dat valt niet mee als een complete dierentuin aan beesten hem volgt...

Ook zo weinig genoten van ‘Bruce Almighty’? De komedie uit 2003 waarin Bruce Nolan (Jim Carrey) het werk overneemt van God (wederom Morgan Freeman). Het begin was grappig, maar zodra de Almachtige zijn hielen lichtte, verdween de humor met Hem mee. De film werd hierdoor ongepast zwaar, als Bruce probeert Zijn werk in goede banen te lijden maar eigenlijk alleen maar een hoop verdriet en woede veroorzaakt. Toch werd ‘Bruce Almighty’ een groot succes, vandaar dat we nu naar het vervolg zitten te kijken. En deze is wel beter dan het origineel. De grappen zijn beter verdeeld en het verhaal is lichter en luchtiger. ‘Evan Almighty’ is dus wel een verbetering, maar is nog steeds geen topkomedie. Vergelijk het dat je van een matig op je rapport naar een voldoende gaat.

De betrouwbare rots in de branding in beide ‘Almighty’-films is Morgan Freeman, als God in mensengedaante. De acteur heeft de unieke combinatie van stille wijsheid, elegante waardigheid, hypnotiserend charisma en oprechte vrolijkheid die je bij Hem verwacht. Zo’n man geloof je, ook al vraagt hij iets totaal mesjoche als het bouwen van een ark. Zijn slachtoffer/uitverkorene (hangt er vanaf hoe je het ziet) is dit keer Evan Baxter, gespeeld door Steve Carell. Hij had al een bijrol in ‘Bruce Almighty’, als Jim Carrey’s rivaliserende nieuwsman. Steve stal de show met een hilarische scène waarin hij alleen nog maar totale onzin kon brabbelen tijdens een live-uitzending.

Kan Steve Carell een hele film dragen? Gelukkig wel, maar eigenlijk hadden we niet anders verwacht van hem. Wij zijn fan van de acteur, sinds hij uiteenlopende maar altijd goede rollen liet zien in ‘Little miss Sunshine’, ‘Over the hedge’ (als stem van eekhoorn Hammy) en de Amerikaanse versie van kantoorserie ‘The office’. In ‘Evan Almighty’ weet Carell goed de verandering in zijn personage te laten zien. Van ambitieuze politicus met een keurig geregeld leventje wordt Evan van bovenaf gestuurd in een richting die hij helemaal niet wil, maar waar hij zich uiteindelijk zuchtend mee verzoend. Zijn strijd met het lot zorgt voor de leukste momenten in de film, als Evan wordt geconfronteerd met een wel zeer snelle haar- en baardgroei, en een steeds groter wordende stoet aan dieren hem achtervolgt. Wanhopig probeert hij voor de buitenwacht normaal te zijn, maar hoe verklaar je dat je gladgeschoren kaak in een paar seconden in een sinterklaasbaard transformeert, en minstens vijftig paar vogelsoorten je Hummer als nieuwe nest hebben uitgekozen?

Maar de meeste humor in ‘Evan Almighty’ is van een glimlachniveau, en dat is te weinig voor een leuke komedie. De filmmakers willen duidelijk niemand voor het religieuze hoofd stoten, waardoor de humor van een uiterst braaf niveau is, ontdaan van elk scherp randje wat wellicht als aanstootgevend gezien kan worden. De grappen bestaan voornamelijk uit gespeel met woorden. Wanneer God als ober opduikt staat er Al Mighty op zijn naamplaatje, in een bioscoop draait ‘The 40 year old virgin Mary’ (een knipoog naar Carells film ‘The 40 year old virgin’), Evans vrouw heet Joan (snappie: Joan of Ark) en de makelaar bij wie de Baxters een huis kopen heeft de naam Eve Adams (Eve & Adam, haha, gaap). Ook komt de getallenreeks 614 (naar Genesis 6:14, het bijbelverhaal over de ark van Noach) tot vervelens toe terug. Het is de tijd waarop ’s ochtends spontaan Evans wekker afgaat, het is zijn doorkiesnummer op werk en het kenteken van Evans auto.

Als een enorme ark vol met dieren een cruciale rol in je film speelt, kan het er maar beter overtuigend uitzien. En dat zit wel snor. Het zijn niet de meest fotorealistische effecten, maar als kijker accepteer je de vogels, olifanten, leeuwen, slangen en de rest van de beestenboel die de revue passeren. De film eindigt met een knap effect (zonder teveel te verklappen; de ark blijkt toch zijn nut te hebben) waardoor de film, hoewel wat braaf, toch een mooie climax heeft. ‘Even Almighty’ is allesbehalve een goddelijke komedie, maar deze wederopstanding is beter dan de eerste ‘Almighty’.