TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-04-30_om_09.42.26.png

Bed & breakfast (2024)

De stadse workaholic Sarah (Sanne Langelaar) zit plots zonder werk. Haar tante Chou (Liz Snoyink) weet raad: zij wil op vakantie en vraagt Sarah zolang op haar bed & breakfast te passen. Met frisse tegenzin reist Sarah af naar het pittoreske Groningse dorp waar de B&B is gevestigd. Als Randstedeling botst Sarah regelmatig met de gewoonten en gebruiken op het platteland, maar langzaam went ze aan de rust en de vriendelijkheid van de mensen. Sarah gaat haar verblijf nog leuker vinden als twee dorpelingen naar haar gunsten dingen: de stoere Berend (Oscar Aerts.) en de zorgzame Klaas (Mingus Dagelet).

Olof en Anne
Het fenomeen bed & breakfast doet het goed op tv. Naast het gelijknamige tv-programma is er natuurlijk het enorme succes van ‘B&B vol liefde’. De makers van deze romantische komedie springen daar slim op in. Niet alleen gaat hun film over een bed & breakfast, maar tevens spelen Olof en Anne – twee kandidaten uit ‘B&B vol liefde’ – er een klein rolletje in.

Nuchtere Groningers
De film zelf kabbelt voort. Er is nauwelijks sprake van een passievolle strijd tussen de mannen. Misschien omdat het nuchtere Groningers zijn? In plaats van de liefdesdriehoek focust ‘Bed & breakfast’ zich liever op andere zaken. Zoals het mooi in beeld brengen van het Groningse platteland. En de B&B is zo gezellig en knus, dat je er direct wil boeken. Verder stelen ras-comédiennes Jelka van Houten en Margôt Ros in hilarische bijrollen de show. ‘Bed & breakfast’ is een rimpelloze, brave en prettig wegkijkende film. En soms is dat best wel eens lekker.