TrosKompas

1Scherm_afbeelding_2024-01-30_om_09.04.53.png

Argylle (2024)

Elly Conway (Bryce Dallas Howard) is de auteur van de succesvolle boeken rond geheim agent Argylle (Henry Cavill, 2de v.l.). Maar hoe avontuurlijk en internationaal Argylle’s belevenissen zijn, zo saai en teruggetrokken leeft Elly, samen met haar kat Alfie. Totdat blijkt dat de verhaallijnen in haar boeken toevallig overeenkomen met de werkzaamheden van een duistere overheidsdienst. Die stuurt prompt een huurmoordenaar op Elly af, omdat ze te veel zou weten. Elly wordt gered door spion Aiden (Sam Rockwell, r.) en zo belanden Elly én Alfie in een internationaal avontuur.

Moderne interpretatie
Mocht het basisgegeven herinneringen oproepen aan ‘Romancing the stone’ (1984), dan kan dat kloppen. Regisseur Matthew Vaughn zag deze klassieke avonturenfilm (over een romannetjesschrijfster die per ongeluk in een exotisch avon- tuur belandt) met zijn tienerdochters. Toen ze enthousiast reageerden, besloot hij een moderne interpretatie te maken. Verder haalde Vaughn inspiratie uit ‘North by northwest’ (1959), ‘Lethal weapon’ (1987) en ‘Die hard’ (1988).

Opvallend kapsel
Als de verpersoonlijking van de ultieme spion Argylle (die we allerlei wereldreddende dingen zien doen in de scènes waarin Elly’s boeken worden verbeeld) koos Vaughn voor Henry Cavill. “Ik had iemand nodig die geboren is om James Bond te spelen. En dat is Henry Cavill. Voordat de Bond-producenten dat ook doorkrijgen, heb ik hem vlug vastgelegd voor ‘Argylle’”, zo liet hij in een interview weten. En over het opvallende kapsel van de spion zei hij: “Ik ben geobsedeerd door de stijl van de jaren tachtig. In ‘Rocky 4’ heeft Ivan Drago een opgeschoren kapsel met stekeltjeshaar, en dat leek me perfect voor Argylle.”

Charmante kat
Voor de kat Alfie zocht de regisseur het dicht bij huis. Hij wordt namelijk gespeeld door Chip, de kat van Vaughns echtgenote Claudia Schiffer. “De filmkat die we hadden ingehuurd was duur en werkte totaal niet mee. Toen wendde ik me tot Chip, die charmant, grappig en een echte scènesteler bleek.”