TrosKompas

bon-bini_-bangkok-nights_ps_33_jpg_sd-high_copyrigh.jpg

Bon bini: Bangkok nights (2023)

Jandino Aspiraat is terug in ‘Bon bini: Bangkok nights’. Dit is alweer de vijfde film rond zijn typetje Judeska; de medewerkster van fastfood- restaurant F.C. Kip die zichzelf met haar grote mond altijd in hilarische problemen brengt.

Om F.C. Kip uit te breiden, sluiten Judeska en haar collega’s een lening af bij de schimmige Aziatische zakenman Lo-Pei Chan. Hij belazert de boel, waardoor de F.C. Kippers alles kwijtraken. Judeska en consorten besluiten vervolgens terug te gaan halen wat hen is afgepakt en reizen af naar Bangkok, waar Lo-Pei in een prachtige villa woont.

De Dino show
Jandino Asporaat (m.) liet zijn typetje Judeska van 2011 tot 2014 opdraven in het tv-programma ‘De Dino show’. Ze bleek zo populair dat Judeska een van de hoofdpersonages werd in ‘Bon bini Holland’ (2015). Daarna kwamen nog twee vervolgfilms én de spin-off komedie ‘Bon bini: Judeska in da house’ uit. Naast Judeska speelt Jandino in deze films nog minstens vier andere personages. Zijn grote held Eddie Murphy diende als lichtend voorbeeld, die in ‘The nutty professor’ (1996) hetzelfde deed.

Gouden Kalf
Alle vier de ‘Bon bini’-delen werden bekroond met het Gouden Kalf van het Publiek, en de films trokken bij elkaar al meer dan twee miljoen bezoekers naar de bioscoop. “De reden dat de ‘Bon bini’-films het zo goed doen is omdat ze met humor taboeonderwerpen als etniciteit en sociale klasse bespreekbaar maken”, analyseert Jandino Asporaat.

Echt restaurant
Hij is vol vertrouwen in ‘Bon bini: Bangkok nights’. “We hebben echt een leuke film, boordevol actie en humor. Het wordt weer een knaller! Nog vóór de première van deze film is er een andere droom van Jandino uitgekomen: afgelopen november opende een echt F.C. Kip-restaurant de deuren in hartje Rotterdam.