TrosKompas

kleiner-2.jpg

Wonka (2023)

4
In deze prequel van ‘Charlie and the chocolate factory’ zien we hoe de excentrieke chocolademagnaat Willy Wonka zijn snoepimperium begon. Het resultaat is een kleurrijk en fantasievol verhaal voor de hele familie.

De film 'Wonka’ is bij uitstek een film die geschikt is voor families. Dat is ook niet meer dan logisch. De basis vormt het kleurrijke personage Wonka uit de twee boeken van Roald Dahl. Bovendien is de regie in handen van Paul King, die bekend is van de ‘Paddington’-films. En Timothée Chalamet maakt van de chocolademaker geen achterdochtige, mensenschuwe, wereldvreemde figuur, zoals Johnny Depp dat in een verfilming uit 2005 deed. Zijn Wonka is een dromer, die alle mensen het beste wenst. Een goedzak die met zijn magische trucs en bijzondere ingrediënten de wereld een beetje mooier wil maken.

Genieten
Aan het begin van de film gaat Willy Wonka naar het winkelcentrum Galeries Gourmette waar de beste chocolatiers ter wereld werken. Hij laat de mensen daar chocolade proeven op basis van tranen van Russische clowns of melk van een giraffe en dat valt enorm in de smaak. Maar niet bij drie chocobazen die geen concurrentie willen en Wonka continu dwarszitten. Zij zijn niet het enige probleem van Wonka. Hij wordt ook bedonderd door een hotelbazin en haar hulpje, en een oranje mannetje (Hugh Grant die een Oempa Loempa speelt) steelt zijn chococreaties. ‘Wonka’ bevat wellicht iets te veel liedjes, maar dat is dan ook het enige wat tegenstaat. Verder is het van begin tot eind genieten van excentrieke personages, fantasievolle locaties, een snufje magie en een nostalgische setting die aan het werk van Anton Pieck doet denken. Op naar ‘Wonka 2’.