TrosKompas

imagee57e_49ce4559-1018-443e-bcf9-5ced652a2446.jpg

Asteroid city (2023)

Het komische drama ‘Asteroid City’ is een film van Wes Anderson. De typische stijl van deze Amerikaanse regisseur zal wellicht niet iedereen bekoren. Wij houden er in ieder geval wel van.

Asteroid City is een stoffig woestijnplaatsje waar jaarlijks een bij- eenkomst wordt gehouden voor jonge astronomieliefhebbers. Tijdens de editie van 1955 gebeurt er iets heel bijzonders. De bezoekers en bewoners worden opgeschrikt door de komst van een heus ruimteschip met een alien aan boord. Wat te doen?

Quirky
Wes Anderson films (o.a. ‘The Grand Budapest Hotel’, ‘Fantastic Mr. Fox’ en ‘The French dispatch’) zijn samen te vatten in één Engels woord: ‘quirky’. In het Nederlands zou je kunnen zeggen: een beetje gek op een leuke manier. Anderson heeft in zijn films een grote hang naar nostalgie, gefilterde kleuren, analoge apparaten, absurdistische situaties en onderkoelde personages.

Emoties
Ook ‘Asteroid City’ is weer een typische Wes Anderson-film, inclusief zijn kenmerkende tekortkomingen. De personages tonen niet veel emoties, je zult niet snel een traan weg hoeven pinken. Zo bevat de film een scène waarin een vader tussen neus en lippen door aan zijn kinderen vertelt dat hun moeder is overleden… drie weken eerder. Zijn kroost reageert bijna net zo onderkoeld als hij het vertelt.

Onderdompelen
Wes Anderson heeft dus duidelijk een eigen stempel. Sommigen zullen zijn stijl als een trucje ervaren, maar zijn films zitten visueel veel te knap en gedetailleerd in elkaar om ze puur als gimmick weg te zetten. Wij laten ons in ieder geval nog graag onderdompelen in zijn mooi gefabriceerde wonderwerelden van weleer.