TrosKompas

image21ed_12d20fdd-2f44-4416-bf4a-bf74e5c87326.jpg

Werner Herzog - radical dreamer (2023)

De Duitse filmmaker Werner Herzog is wereldwijd geliefd vanwege films als ‘Fitzcarraldo’, ‘Grizzly man’ en ‘Rescue dawn’. Deze docu toont hem ook als icoon, cultfiguur en dromer.

Zelfs wie nooit een film van Werner Herzog heeft gezien, kent de man vast van gezicht, want hij schuwt de camera zelf allerminst. Zo was hij naast optredens in talloze talkshows als acteur te zien in onder andere de film ‘Jack Reacher’ en de serie ‘The Mandalorian’, en als animatiefiguur in ‘The Simpsons’. Herzogs land- en streekgenoot Thomas von Steinaecker (beiden komen uit Beieren) gaat in deze documentaire in chronologische volgorde door diens rijke oeuvre, dat bestaat uit zowel documentaires als speelfilms. Als er al een rode draad te ontdekken valt in Herzogs werk, dan is het zijn fascinatie voor extreme natuur en de poging van mensen zich daar te handhaven. Dat komt terug in onder meer ‘Rescue dawn’ (jungle), ‘Cerro Torre: Schrei aus Stein’ (bergen) en ‘Encounters at the end of the world’ (Antarctica).

Uniek oeuvre
Diverse personen laten zich voor deze film interviewen. Zo komen diens Duitse collega-regisseurs Volker Schlöndorff en Wim Wenders aan het woord, net als acteurs Christian Bale (die speelde in ‘Rescue dawn’) en Nicole Kidman (als ontdekkingsreizigster in de woestijn in ‘Queen of the desert’). Ook Herzogs vrouw Lena, zijn broer en punkzangeres Patti Smith komen aan het woord. De documentaire is te kort om de malle eigenzinnigheid en het unieke oeuvre van Herzog recht te doen, maar zet je wel aan om zijn films (opnieuw) te gaan zien. En dat is eigenlijk het beste wat je met een documentaire kunt bewerkstelligen: nieuwsgierigheid naar het onderwerp bevredigen en tegelijkertijd oproepen. Herzogs oude films ‘Aguirre, der Zorn Gottes’, ‘Fitzcarraldo’ en ‘Kaspar Hauser - Jeden für sich und Gott gegen alle’ zijn opnieuw in de bioscoop te zien.