TrosKompas

Plane (2023)

Plane’ gaat over een… vliegtuig. De film zou ook de titel ‘Planecrash’ kunnen dragen, want het toestel maakt een noodlanding in gevaarlijk gebied. Zal het de piloot (Gerard Butler) lukken de passagiers in veiligheid te brengen?

De ervaren piloot Brodie Torrance (Gerard Butler, l.) informeert nog of hij zijn route mag aanpassen om een grote storm te ontwijken. Het antwoord is nee, want dat zou de maatschappij te veel extra brandstof kosten. Door die misplaatste zuinigheid vliegt Brodie dwars door het heftige onweer. Als het toestel wordt geraakt door de bliksem moet hij een noodlanding maken. Dat brengt echter geen veiligheid, want het Filipijnse eilandje (gefilmd op Puerto Rico) waar een stuk weg als landingsbaan dient, is in handen van rebellen die in de passagiers lucratieve gijzelaars zien. Wat nu?

Echte mannen in de jungle
‘Plane’ is net zo simpel als de titel al belooft. De noodlanding is nagelbijtend spannend gefilmd met angstige passagiers, een snijdende storm en paniek in de ogen van de onervaren copiloot. Gerard Butler (‘Olympus has fallen’, ‘300’) is gemaakt voor dit soort rollen als stoere held. Gewapend en dekking zoekend in de jungle, laat hij zien dat hij zijn mannetje staat en de andere mannetjes slaat. Deze piloot gaat voor zijn passagiers door het vuur en is een soort Rambo in pilotenpak. De film zelf is een beetje simplistisch en zal de doorsnee filmkijker weinig verrassends te bieden hebben. Tussendoor zien we op het hoofdkantoor van de vliegtuigmaatschappij overleg over de mogelijk slechte berichtgeving in de media, dat de mechanismen van pr-machines bij dergelijke rampen moet blootleggen. Verder is dit gewoon een ongecompliceerde actiefilm met een paar prima gevechten en genoeg spannende momenten. Jammer genoeg maakt de finale niet de meeste indruk.