TrosKompas

1kandahar.jpg

Kandahar (2023)

Met een titel als ‘Kandahar’ verwacht je een drama over de oorlog in Afghanistan, maar het is een vlotte actiefilm met Gerard Butler als een spion die veilig het land uit moet zien te komen.

Tom Harris (Gerard Butler), vermomd als monteur, manipuleert al in de eerste scène kabels onder de grond zodat de CIA toegang krijgt tot allerlei geheime communicatie. Dat leidt ertoe dat een ondergrondse kern- centrale wordt opgeblazen; missie geslaagd. Maar niet lang daarna ontdekken de lokale autoriteiten Toms ware identiteit en moet hij vluchten. Zo’n 650 kilometer verderop op een vliegveld in Kandahar staat een toestel dat hem in veiligheid zal brengen. Probleem is alleen dat hij die honderden kilometers door de onbarmhartige woestijn moet afleggen, terwijl niet alleen de overheid, maar ook IS en de taliban op hem jagen.

Derde samenwerking
Regisseur Ric Roman Waugh maakte eerder al twee actiefilms met Gerard Butler: ‘Greenland’ en ‘Angel has fallen’. Die titels zijn veel simpeler actievermaak dan ‘Kandahar’. In de basis is dit een lange achtervolging, met autopech, explosies en vuur- gevechten. Tussen die spannende stukken door wordt echter gas teruggenomen om de personages uit te diepen. Zo voelt Tom zich schuldig, omdat hij zijn dochter weinig ziet, maar is hij ook verslaafd aan zijn werk. En zijn tolk treurt om zijn zoon, die tijdens een aanslag om het leven is ge- komen. Zelfs twee van de achtervolgers krijgen een ge- zicht. De een droomt van een leven in de Westerse wereld, de ander doet zijn werk nauwgezet maar is in gedachten bij zijn vrouw. Waar in veel actiefilms de tegenstanders puur slecht zijn, is het hier veel minder zwart-wit waardoor het geheel rijker wordt. ‘Kandahar’ is een prima actiefilm met wat meer inhoud dan voor dit genre gebruikelijk is.