TrosKompas

ruse.png

Operation Fortune: Ruse de guerre (2023)

2
De actiekomedie ‘Operation Fortune: Ruse de guerre’ is de vijfde, maar niet de beste samenwerking tussen regisseur Guy Ritchie en acteur Jason Statham.

De carrière van beide mannen startte met een dubbelklapper, bestaande uit de heerlijke misdaadkomedies ‘Lock, stock and two smoking barrels’ (1998) en ‘Snatch’ (2000). Ze zetten Statham als komisch actieacteur op de kaart en Ritchie als het Britse antwoord op Quentin Tarantino. In de ruim twintig jaar die volgden hebben ze beiden op eigen kracht prima geboerd, maar als een reünie zich aandient, zijn de fans extra alert.

Wapenhandelaar
Brits geheim agent Orson Fortune (Statham) krijgt opdracht te inltreren bij de excentrieke wapenhandelaar Greg Simmonds (Hugh Grant (r.)). Hiervoor moet Fortune samenwerken met de Amerikaanse CIA-agente Sarah Fidel (Aubrey Plaza), wat hij met frisse tegenzin doet. Om toegang tot Simmonds te krijgen zetten zij lmster Danny Franscesco (Josh Hartnett) in. De wapenhandelaar is groot fan van de acteur en zal hem zeker tot zijn ‘inner circle’ toelaten. Nu maar hopen dat de doodzenuwachtige Danny de levensgevaarlijke operatie niet verprutst…

Lusteloos
Op papier klinkt dit als een leuke mix van humor en actie, oftewel een kolfje naar de hand van Guy Ritchie. Maar in ‘Operation Fortune…’ zijn de gevechten lusteloos en slaan de grappen dood. Nooit heeft de kijker het gevoel dat er echt iets op het spel staat en (bijna) nergens lukt het de acteurs om leven te blazen in de personages. Uitzondering hierop is Hugh Grant, die de grootste lol heeft in zijn rol van opgeblazen, ordinaire proleet. Dat straalt over naar de kijker: zodra Grant in beeld is tilt hij eigenhandig de lm even op. Toch is dat niet genoeg om ‘Operation Fortune…’ te redden. Het is een lm die de juiste ingredienten bevat, maar er op onbegrijpelijke wijze toch geen lekker geheel van maakt.