TrosKompas

1operation_fortune.jpg

Operation fortune (2022)

3
Met actie en humor schotelt Guy Ritchie ons in een vlot tempo ‘Operation fortune’ voor. De jacht op een wapen leidt tot vuistgevechten, afluisterpraktijken en – het belangrijkste – een vermakelijke popcornfilm zonder echt grote hoogtepunten.

‘Operation Fortune’ gaat over Orson Fortune (Jason Statham), die voor een internationale inlichtingendienst werkt. Hij moet de verkoop van een dodelijk wapen voorkomen. Probleem is dat hij niet weet wie de verkoper is, wie de koper, en wat voor wapen het eigenlijk betreft. Samen met twee collega’s reist Fortune als een echte Bond de hele wereld over naar exotische plekken als Antalya, Cannes, Marokko en Los Angeles. In die Amerikaanse filmstad wordt de wereldberoemde acteur Danny Franscesco (Josh Hartnett) gechanteerd met geheime opnamen van een affaire met zijn schoonzus. Franscesco gaat mee om de waarschijnlijke verkoper van het wapen te paaien tijdens een jetsetfeest op een luxe jacht. De steenrijke jachteigenaar en wapenhandelaar (Hugh Grant) is namelijk fan van de acteur. De acteur is zenuwachtig, maar de geheim agenten bijten hem toe: “Je bent een acteur, acteer!”

Dubbelzinnig
De film zit vol aardige dialogen. Fortune’s collega en IT-specialist Fidel (Aubrey Plaza) heeft daarbij de meest dubbelzinnige teksten. Verfris- send om dat eens uit de mond van een vrouw te horen. De rest van de film is met geen mogelijkheid verfrissend te noemen. Hugh Grant heeft een paar memorabele momenten en er is een grappige achtervolgingsscène. Maar het is nergens ingenieus. Een enorme tijdsdruk ontbreekt en de meeste personages zijn zo overdreven zelfbewust of op andere manieren ‘larger than life’, dat de film nooit echt spannend wordt. Ook al door de regelmatig terugkerende humor. Als de hoofdpersonen zich al geen zorgen maken, waarom zouden wij dat dan wel doen?