TrosKompas

M3GAN_st_12_jpg_sd-high_Copyright-2022-UNIVERSAL-ST.jpg

M3gan (2023)

Wie aan moordlustige poppenfilms denkt, denkt toch al gauw aan Chucky uit de ‘Child play’-films. Hij krijgt nu concurrentie van M3gan in de vlotte, spannende en met zwarte humor doordrenkte gelijknamige film.

Model 3 Generative Android, kortweg M3gan, is het geesteskind van robotbouwer Gemma (Allison Williams). Ze maakte M3gan voor haar nichtje Cady (Violet McGraw), die sinds de recente dood van haar ouders bij tante Gemma woont. Die hoopt dat de pop de verdrietige Cady door deze moeilijke periode kan helpen. De levensechte M3gan kan lopen, praten en via ingenieuze technologie zelfs denken. Gemma geeft de pop één opdracht mee: bescherm Cady ten koste van alles. De situatie loopt gierend uit de hand als M3gan deze woorden letterlijk neemt…

Fantasie
Producers Jason Blum en James Wan zijn samen verantwoordelijk voor zowat alle populaire horrorfilms van de afgelopen tien jaar. Denk aan ‘Get out’, ‘Halloween’, ‘Insidious’ en ‘The invisible man’. Zij weten dus hoe je een enge film maakt zonder het grote publiek af te schrikken. ‘M3gan’ valt precies in dat straatje. Je schrikt je rot als de pop plots voor Cady staat, of alleen al met haar ogen iemand volgt. De echt bloederige voorvallen worden vooral gesuggereerd, door er behendig net omheen te filmen. De kijker vult de scènes met zijn eigen fantasie in, waardoor de ze nog enger worden.

Speldenprikjes
De kracht van de producties van Blum en Wan is dat ze nooit naargeestig worden. Het zijn vlot vertelde films, vol lekkere muziek, goed getimede oneliners en kleine grapjes (M3gan speelt een melodie op de piano, waarin muzieknerds een hitje uit 1989 herkennen, getiteld ‘Toy soldiers’). En passant deelt ‘M3gan’ speldenprikjes uit naar het feit dat technologie zo ons leven beheerst, dat we zelfs een diep menselijk gevoel als rouw het liefst overlaten aan een robot.