TrosKompas

Scherm_afbeelding_2023-11-24_om_12.58.38.png

Thanksgiving (2023)

4
In Plymouth in de Verenigde Staten waart een moordenaar rond die tijdens Thanksgiving tal van slachtoffers maakt. Deze horrorfilm is bloederig en shockerend, maar tegelijkertijd ook verrassend.

'Thanksgiving’ speelt zich af in Plymouth, waar jaarlijks een grote optocht wordt gehouden vanwege het Amerikaanse feest. Warenhuizen organiseren de dag erna Black Friday en tijdens de uitverkoop van Rightmart gaat het helemaal mis. Een horde koop- lustige klanten zorgt voor een ware bestorming van de winkel en daarbij komen verschillende mensen om het leven. Een jaar later vermoordt iemand één voor één het winkelpersoneel en de koopverslaafden die destijds ter plaatse waren. Wie is toch die geheimzinnige moordenaar die een masker draagt van een van de stichters van de stadé

Fris en origineel
‘Thanksgiving’ bedient zich van vaker voorkomende horror- ingrediënten zoals een masker (‘Scream’), een bijzonder moordwapen (‘I know what you did last summer’) en het raden van de dader (‘Saw’). Ondanks die bekende onderdelen, voelt de film fris en origineel aan. Dat komt vooral door de bijzondere manieren waarop de moordenaar toeslaat. Naast zijn bijl gebruikt hij onder andere ook een mixer, een cirkelzaag en een oven. Dat levert allerlei bloederige en soms zelfs shockerende beelden op, maar tussendoor zijn er ook grappige momenten. Na een moord neemt de beul bijvoorbeeld rustig de tijd om de kat van een van zijn slachtoffers te voeren en de dochter van de winkeleigenaar verstopt zich in een kapperszaak tussen tafels vol pruikenkoppen, wat bijzondere beelden oplevert als de slager met zijn bijl de koppen doorklieft. Wellicht dat deze horrorfilm een echte Thanksgivingklassieker wordt, net zoals ‘Home alone’ dat voor Kerstmis is. Dank voor dit cadeautje regisseur Eli Roth!