TrosKompas

Come-Away_st_7_jpg_sd-high.jpg

Come away (2020)

Het klinkt vergezocht om de levens van Peter Pan en Alice van ‘Alice in Wonderland’ te verbinden. Maar het werkt in het sprookjesachtige ‘Come away’ en levert een feest van herkenning op.

Er was eens... een jongen genaamd Peter. En Peter woonde met zijn zus Alice, zijn broer David en hun ouders (Angelina Jolie en David Oyelowo) in een huis in een groot bos. De kinderen leiden een onbezorgd leven waarin hun fantasie voor de grootste avonturen zorgt. Een stok verandert in hun ogen in een speer, een kapotte roeiboot wordt een piratenschip. Tot er een vreselijk onheil volgt waardoor Peter niet meer wil opgroeien en Alice haar ouderlijk huis ontvlucht.

Vol verwijzingen
Net als het knappe ‘Bridge to Terabithia’ viert ‘Come away’ de grenzeloze fantasie van kinderen. Maar daarnaast is het een heerlijke film propvol verwijzingen naar beide boek- en filmklassiekers. Het blijkt dat Tinkelbel uit een klein belletje komt, vader verslaafd was aan kaarten en moeder drank dronk uit een klein flesje. Het konijn was een knuffel, Kapitein Haak blijkt een oom, de krokodil hangt ergens aan de muur, de gekke hoedenmaker is een rare opa en de verloren jongens komen ook langs. Tussen al die verwijzingen door weet regisseur Brenda Chapman (bekend van de animatiefilm ‘Brave’) ook nog een coherent en behoorlijk triest verhaal te vertellen over armoede, rouw en familiebanden.