TrosKompas

Police.jpg

Police (2020)

3
Police is een Franse politiefilm waarin geen schot wordt gelost. Drie agenten krijgen de opdracht een uitgeprocedeerde asielzoeker naar het vliegveld te brengen, maar de missie loopt net even anders.

Met sterren als Omar Sy (‘Intouchables’, ‘Jurassic World’) en Virginie Efira (onlangs nog actief als psychiater in ‘Sybil’) verdient ‘Police’ het ook in ons land gezien te worden. En dat alleen al vanwege de Belgische Efira, die eerder een rol speelde in Paul Verhoevens ‘Elle’ en volgend jaar de hoofdrol speelt in ‘Benedetta’ van diezelfde Paul Verhoeven. De structuur van ‘Police’ is opmerkelijk: enkele politie-
acties van de agenten zijn drie keer achtereen gezien, telkens vanuit een andere camerahoek en een ander gezichtspunt. Het ontzetten van een mishandelde vrouw en het oppakken van een moeder die haar baby doodde worden zo eerst bekeken vanuit agente Virginie (Virginie Efira), daarna vanuit haar collega Aristide (Omar Sy) en tot slot vanuit Erik (Grégory Gadebois). Daarna gaan de drie samen op pad om de ongewenste Tadzjiekse asielzoeker Tohirov (Payman Maadi) het land uit te zetten.

Verschillen
De drie beginstukken zijn duidelijk bedoeld om de drie agenten in kwestie beter te leren kennen. Virginie is fanatiek, maar blijkt een huwelijkscrisis te hebben, Aristide is een vrolijke losbol en Erik een agent volgens het boekje... met een drankprobleem. Zodra ze Tohirov hebben opgehaald en onderweg zijn naar het vliegveld beginnen de verschillen tussen de drie op te spelen. Regisseuse Anne Fontaine, die enkele jaren geleden veel indruk maakte met het oorlogsdrama ‘Les innocentes’, heeft in ‘Police’ duidelijk meer moeite een geloofwaardig einde aan het verhaal te breien. Het veelbelovende begin mondt uit in een warrige en half-komische afwikkeling, die geen recht doet aan het serieuze onderwerp. De kritiek op het Franse asielbeleid valt hier weg tegen de persoonlijke problemen van de agenten in kwestie. Gelukkig zijn de acteurs wel een plezier om naar te kijken. Of deze film op 19 november te zien is hangt af van de coronamaatregelen.