TrosKompas

the-personal-history-of-david-copperfield.jpg

The personal history of David Copperfield (2020)

3
In 1911 werd Dickens’ boek ‘David Copperfield’ voor het eerst verfilmd. In de ruim honderd jaar erna volgden nog talloze films en series.
Knap dat deze nieuwe iets weet toe te voegen!

In een Engels theater in de negentiende eeuw vertelt de volwassen David Copperfield (Dev Patel) zijn persoonlijke geschiedenis: hoe hij na een aanvankelijk gelukkige jeugd door zijn hardvochtige stiefvader het huis werd uitgezet, waarna hij tijden doormaakte van bittere armoede en rottige baantjes. Maar met hulp van vrienden en zijn optimistische karakter wist David toch een goed en gelukkig mens te worden.

‘Kleurenblind’ gecast
Regisseur Iannucci pakt een paar dingen radicaal anders aan dan zijn voorgangers. Zo heeft hij kleurenblind gecast: Aziaten, Indiërs, Afrikanen, Europeanen; alles loopt door elkaar in Victoriaans Londen. Zelfs binnen gezinnen kan de ouder van een heel ander ras zijn dan het kind. Het mooie is: je gaat er volledig in mee. Komische noten Verder vertelt hij het verhaal als een toneelstuk, waarbij de volwassen David soms midden in een scène staat met zijn jonge versie. Ook geeft de regisseur ruim baan voor komische noten in het verhaal. Zoals het kantoor waar David als klerk werkt, en hij een uitgekiende route moet volgen om piepende houten vloerplanken te vermijden. Iannucci hoefde deze scène niet eens te verzinnen, het stond al in het boek van Dickens.

Aangenaam
Iannucci pakt de zaken anders aan, maar eigenlijk zou je bij het kijken willen dat de regisseur nog iets verder was gegaan. Waarom niet het verhaal getransporteerd naar het heden? Door het Engeland in de negentiende eeuw, compleet met hoge hoeden, treurige huizen en smoezelige sloppenwijken voel je als kijker toch een afstand tot het gebodene: ‘O ja, dat was toen’. Terwijl het verhaal in essentie tijdloos is. Afgezien hiervan is ‘The personal history of
David Copperfield’ een fijne aanvulling op de eerdere films en series.