TrosKompas

Tenet.jpg

Tenet (2020)

Het geheimzinnige ‘Tenet’ van regisseur Christopher Nolan (‘Inception’, ‘The Dark Knight’) komt eindelijk in de bioscopen. Het verhaal gaat over een man die de tijd kan keren. Een ingewikkeld concept, maar als iemand daar een succes van kan maken…

Christopher Nolan is een gevierd regisseur, maar heeft zich door het succes niet laten verleiden tot het maken van eenvoudige commerciële films. Hij brak door met ‘Memento’, een film die achterstevoren verteld wordt, over een man met geheugenverlies. Met ‘Batman begins’ veranderde hij het hele superheldengenre. En ‘Inception’ maakte dromen in dromen in dromen geloofwaardig. Als er dus iemand is die een ingewikkelde film geloofwaardig en spannend kan maken is het deze Britse regisseur wel.

Geheimzinnigheid
Over ‘Tenet’ deed Nolan nog geheimzinniger dan anders. Acteur Robert Pattinson (foto rechts: m.) mocht het script alleen lezen in een afgesloten kamer en Michael Caine kreeg alleen de scènes waar hij zelf in zat en verklaarde later aan de pers: “Ik heb echt geen idee waar de film over gaat.” Kenneth Branagh vergeleek het lezen van het script met het oplossen van een kruiswoordpuzzel. Gelukkig weten we wel iets over de film. Het is de duurste die Nolan ooit gemaakt heeft en hij gaat niet over de netbeheerder Tennet. In de trailer lijkt de tijd terug te draaien en ook de titel is een draaibaar woord, een palindroom dat van twee kanten gelezen kan worden. Het gaat dus over het omdraaien van de tijd. Maar hoe en wat, moet nog blijken.

Nolans James Bond
Naast een ingewikkelde film over tijdsomkering moest ‘Tenet’ een echte spionnenfilm worden. Nolan is een zelfverklaard fan van dit genre en bekijkt de James Bond-films regelmatig. Net als voor die producties werd er voor ‘Tenet’ over de hele wereld gefilmd. De crew streek neer in Denemarken, Estland, India, Italië, Groot-Brittannië, Noorwegen en Amerika en voor de actiescènes werd onder meer de crash van een Boeing 747 gefilmd. Ook is er een aanval in een concerthal en lijken boten een belangrijke factor in het verhaal.

Denzels zoon
Hoofdrolspeler in ‘Tenet’ is John David Washington, die de naamloze protagonist speelt. Hij is de zoon van acteur Denzel Washington en bij het grote publiek vooral bekend van Spike Lee’s ‘BlacKkKlansman’. Daarin speelde hij een zwarte agent die infiltreerde bij de Ku Klux Klan. Dat is al niet makkelijk, maar de tijd verbuigen is nog lastiger…