TrosKompas

01_1917ww1.jpg

1917 (2020)

4
Regisseur Sam Mendes maakte een meeslepende film over de onmogelijke missie van twee Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog.
Hij werd genomineerd voor drie Golden Globes, waaronder die voor Beste Drama.

Sam Mendes maakte eerder al indruk met onder andere ‘American beauty’ en de Bondfilms ‘Spectre’ en ‘Skyfall’. Ook maakte hij de knappe anti-oorlogsfilm ‘Jarhead’ over de verveling in het leger tijdens de Golfoorlog. Nu vertelt hij over de Eerste Wereldoorlog en is er van verveling absoluut geen sprake. Op slechts enkele momenten krijgt de kijker even rust om op adem te komen. Verder is het een lange, duizelingwekkende achtbaanrit over slagvelden, in loopgraven en door platgebombardeerde dorpjes, terwijl de kogels, bommen en gevechtsvliegtuigen door het beeld schieten.

Obstakels
Het verhaal is simpel: twee Britse soldaten (George MacKay en Dean-Charles Chapman) moeten doordringen in vijandelijk gebied om te voorkomen dat een enorme legereenheid in een Duitse val loopt. Dat blijkt niet gemakkelijk, want er zijn allerlei obstakels die de film gedurende bijna twee uur spannend houden. Prikkeldraadafzettingen, een neerstortend vliegtuig, vijandelijke belagers, een ingestorte brug, en ga zo maar door.

Als één lang shot
De manier waarop ‘1917’ in beeld gebracht wordt is ook allesbehalve eenvoudig. De hele film is gemonteerd alsof het één lang shot is, zonder camera-onderbrekingen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. In de eerste plaats is het een prestatie van formaat. Er moet ongelooflijk veel planning aan voorafgegaan zijn om de kijker te laten zien hoe de twee mannen door een heel kampement trekken en daarna door de modderige loopgraven rennen. Scènes daarna tonen nog indrukwekkender hoogstandjes, en het zou zonde zijn om die te verklappen.

Extra realisme
Aan de ene kant geeft deze aanpak een extra gevoel van realiteit. We verliezen de hoofdrolspelers nauwelijks uit het oog en zien wat zij zien. Aan de andere kant zal het sommige kijkers afleiden, omdat zij gaan zoeken naar de momenten waar de losse scènes aan elkaar zijn geknipt. Meestal komt er een muur voor de camera of duiken ze even een onverlichte gang in. Probeer echter niet op die manier te kijken, maar laat je meeslepen in deze bijzondere film. Bij een illusionist moet je ook niet constant gaan piekeren hoe de truc in elkaar zit, maar achterover zitten en genieten.

Knappe scènes
Behalve spanning, vaart en een knappe montage bevat de film veel memorabele scènes. Visueel, zoals de scène waarin explosies en vlammen voor bijzondere schaduwen zorgen in een verwoest dorp. Gruwelijk, zoals de ploeterpartij waarbij een van de soldaten zich aan drijvende lijken moet vastgrijpen om een rivier uit te klimmen. Emotioneel, wanneer voor een heel peloton een folkliedje wordt gezongen. En lieflijk, met een boomgaard vol ronddwarrelende bloemblaadjes. We zijn nog maar in week 1, maar we hebben nu al een film voor
ons top 10-lijstje van 2020