TrosKompas

Judy3.jpg

Judy (2019)

De hoofdrol in een biografie? Check. Een tragische hoofdrol? Check. Een film over film? Check. Met haar razendknappe vertolking van actrice Judy Garland kan die Oscar Renée Zellweger haast niet ontgaan.

In 1969, het jaar dat Judy Garland overleed, werd Renée Zellweger geboren. In ‘Judy’ speelt ze met verve de actrice die de harten van filmkijkers verwarmde met ‘The wizard of Oz’, maar zelf een treurig leven leidde. Het kindsterretje speelde op haar zevende al in een film, kreeg een streng dieet opgedrongen (“Geen taart, alleen magere kippensoep”) en was verslaafd aan slaapmiddelen en – op latere leeftijd – aan drank.

Tragisch
Deze film gaat over het laatste jaar van haar leven. Ze wil niets liever dan een goede moeder zijn voor haar kinderen, maar is blut en wordt vanwege niet-betaalde rekeningen uit hotels gezet. Nieuwe filmrollen zijn geen optie omdat ze ‘te onbetrouwbaar’ is, maar ze wordt wel gevraagd voor een reeks zangoptredens in een Londens theater. Met tegenzin en veel plankenkoorts reist ze af.

Briljant
Renée Zellweger (zelf pas op haar 23e begonnen) speelt briljant en veel filmkijkers zullen haar door een verlengde neus, pruik en donkere contactlenzen niet direct herkennen. Renée weet de tragiek en het zelfdestructieve van haar karakter te vangen, maar laat Judy ook zien als liefhebbende moeder en diva op de bühne. Bovendien zingt ze geweldig, mede dankzij een jaar zanglessen. Dat moet minimaal een Oscarnominatie opleveren!