TrosKompas

Lapromesse2.jpg

La promesse de l'aube (2019)

Deze Franse avonturenfilm vertelt het turbulente leven van de beroemde Franse schrijver en oorlogsheld Romain Gary, die wel duizend levens leek te leven, maar daar tot slot zelf een einde aan maakte

In Frankrijk is Gary een legende, in ons land is hij minder bekend, maar zijn bekroonde boek ‘La vie devant soi’ werd al in 1977 verfilmd, met een hoofdrol voor Simone Signoret, en het script van de oorlogsfilm ‘The longest day’ werd mede door hem geschreven. Romain Gary is de enige schrijver die de prestigieuze literatuurprijs Prix Goncourt tweemaal wist te winnen en zijn oeuvre is in Frankrijk nog altijd geliefd. Toch kwam hij in 1914 niet in Frankrijk ter wereld, maar als Roman Kacew in Vilnius, dat toen onder Rusland viel en enkele jaren later Pools grondgebied werd. In de film speelt die jeugd in Vilnius een bepalende rol. In 1924 leidt de negenjarige Roman (als kind gespeeld door Pawel Puchalski) met zijn Joodse moeder Nina (Charlotte Gainsbourg) een zwaar bestaan. Nina wil het beste voor haar zoon en ziet een bloeiende toekomst voor zich in Frankrijk.

Vol vaart
Eenmaal in Nice zijn er meer kansen, al wordt ook hier op Joden neergekeken. Nina start een hotel, Roman (eerst Némo Schiffman als tiener, later Pierre Niney als volwassene) probeert zijn moeders droom te verwezenlijken en schrijver te worden. Hij studeert en gaat eind jaren dertig in dienst, maar wordt als enige van de driehonderd rekruten niet bevorderd, vanwege zijn afkomst. Zijn oorlogservaringen als vliegenier brengen hem later in Engeland en Noord-Afrika. De liefde en verwachtingen van zijn moeder zijn bepalend voor het leven dat Romain leidt en de successen die later volgen. De film zit vol vaart, schiet van de jaren twintig naar de jaren vijftig en terug en kleurt elke periode fijntjes in. Van kleine scènes in een hoedenzaak tot grote oorlogs- scènes: alles ziet er prachtig uit. Een enerverend en meeslepend epos naar Gary’s autobiografische roman.