TrosKompas

50_Hors.jpg

Hors normes (2019)

De Franse feelgoodfilm ‘Hors normes’, van de makers van ‘Intouchables’, gaat over een opvangcentrum voor autistische jongeren. Het lijkt af en toe wel een documentaire, en dat is een grote verdienste van de uitstekende cast.

Met ‘Intouchables’ maakten regisseurs Éric Toledano en Olivier Nakache een geslaagde komedie over een gehandicapte man en zijn aanvankelijk met grote tegenzin werkende verzorger. Ze gebruiken dat idee opnieuw in ‘Hors normes’, dat evenals hun eerdere film gebaseerd is op de realiteit. In dit geval gaat het om een representatie van het opvangcentrum van hun goede vrienden Stéphane en Daoud. Acteur Vincent Cassel speelt de hardwerkende Bruno, die zich het vuur uit de sloffen loopt om autistische jongeren op te vangen die door andere instellingen zijn geweigerd vanwege ‘complexe problematiek’. Reda Kateb speelt Malik, die zich ontfermt over probleemjongeren uit achterstandswijken. Hij biedt hun de kans iets van hun leven te maken en werkervaring op te doen als verzorger in Bruno’s opvangcentrum.

Authenticiteit en nabijheid
De ongediplomeerde en soms ongemotiveerde verzorgers worden geconfronteerd met zowel meegaande als onhandelbare autisten. Zo doet Joseph (Benjamin Lesieur) geen vlieg kwaad, maar elke dag trekt hij aan de noodrem van de metro. En Valentin praat niet en draagt ter bescherming een helm, omdat hij zijn hoofd overal tegenaan bonkt. Probleem­jongere Dylan (Bryan Mialoundama) heeft als nieuwe verzorger moeite op tijd te komen, maar krijgt gaandeweg een band met Valentin. Veel van de jongeren in de film spelen zichzelf en samen met het gebruik van kleine camera’s zorgt dat voor een gevoel van authenticiteit en nabijheid. De makers snijden met deze oprechte, lichtvoetige en soms humoristische film allerlei maat­schappelijke thema’s aan: van tekortkomingen in de zorg tot stroeve ambtelijke molens en van religieuze banden tot hoge werkdruk. De film roept veel emoties op, maar aan het slot resteert blijheid.