TrosKompas

Veearts-Maaike-_-copyright-Yvonne-Witte2-e156025606.jpg

Veearts Maaike (2019)

4
De beroemde televisieveearts dr. Pol heeft een jonge evenknie in Noord-Groningen en ze heet Maaike. Documentairemakers Jan Musch en Tijs Tinbergen volgden haar ruim een jaar in haar veeleisende werk.

Het vlakke land van Noord-Groningen oogt bekend door de spannende televisieserie ‘Hollands Hoop’. Deze documentaire van Musch en Tinbergen gaat echter niet over illegale wietkwekers, maar over hardwerkende veehouders en vooral over hun kundige veearts Maaike van den Berg. Het openingsshot toont een besneeuwd landschap waar Maaike in haar auto doorheen rijdt onderweg naar een boer. Ter plekke blijkt dat een zwangere melkkoe in nood verkeert. Maaike graait met lange plastic handschoenen aan diep in de koe, om dan een dood kalf naar buiten te trekken. Het kan niet altijd goed aflopen, natuurlijk, maar moederkoe is gered. Maaike maakt deel uit van dieren-artsenpraktijk Van Stad Tot Wad in Loppersum en bedient met haar collega’s de boeren in de omliggende plaatsen. Als kind al vond ze het vak dierenarts ‘gezellig’ en ‘stoer’, zegt ze, en die kwalificaties passen goed bij haar.

Drukke Maaike
Maaike doet echter meer dan koeien gezond houden en bevallingen begeleiden. Ze is bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en probeert in die hoedanigheid het antibioticagebruik onder veehouders te verminderen. Ze treedt op als spreker of dagvoorzitter op congressen en als woordvoerder in de pers. Met haar collega’s bespreekt ze overheidsrapporten over duurzame veehouderij, maar net zo makkelijk buigt ze zich bij een boer over de plannen en tekeningen voor de bouw van een nieuwe stal. De jongere generatie kan niet anders dan groeien, uitbreiden en innoveren.

Gouden Kalf-winnaars Musch en Tinbergen (die prijs past zeker ook bij deze film!) hebben een reputatie op het gebied van plattelandsfilms, met titels als ‘Ganzenproblemen?’ en ‘Rotvos’ op hun conto. Het persoonlijke leven van Maaike blijft hier geheel buiten beeld, maar dit portret biedt een prachtig inzicht in haar kundigheid en gedrevenheid en in het vak van veearts.