TrosKompas

vos.jpg

Rotvos (2010)

4
De documentaire 'Rotvos' geeft een niets verhullend kijkje in de praktijk van het natuurbeheer in Nederland. Een vossenonderzoeker struint door bos en veld om te proberen de vos in toom te houden.

In 2002 werd de vossenjacht in ons land verboden en de vos beschermd. Het slimme roofdiertje greep deze kans en wist zijn leefgebied in hoog tempo uit te breiden. Het gevolg was dat andere beschermde dieren meer en meer ten prooi vielen aan de toenemende vossenpopulatie. In 2006 werd de jacht op de vos weer beperkt heropend. Vossenonderzoeker Jaap Mulder is een man van de praktijk, die bij nacht en ontij zijn laarzen aandoet en de velden intrekt om de situatie ter plekke te bekijken. In een Limburgs veld waar de zeldzame korenwolf nestelt, merken onderzoekers dat deze kleine veldhamstertjes snel in aantal achteruitgaan, vermoedelijk door vossen. Als een vos zich op het korenwolfveld begeeft, mag hij worden bejaagd, maar Mulder ontdekt dat een slimme vos zijn burcht net enkele meters buiten dat veld heeft gebouwd en dus veilig is voor jagers. Ook in het waterlandgebied in Noord-Holland trekt Mulder de velden in om vossen op te sporen en zo mogelijk een zendertje om te binden.

Terecht Kalf
Filmmaker Tijs Tinbergen en cameraman Jan Musch werken al jaren samen aan films, zoals 'De smaak van water', en diverse natuurdocumentaires. 'Rotvos' biedt een prachtige blik op enkele Nederlandse natuurgebieden, in Limburg en Noord-Holland, en in de pogingen van de mens om daar controle op uit te oefenen. De film roept fundamentele vragen op over de aard van 'natuur' en het nut en de noodzaak van bescherming van soorten. Hoofdpersoon Jaap Mulder is een uiterst innemende man die niet schroomt zijn handen vuil te maken. Hij legt strikken, vangt de vossen met zijn blote handen en voorziet de beestjes van zendertjes, of hij laat ze inslapen en stopt ze op het lab in de diepvries voor later onderzoek. Vossen blijven niet op de wandelpaden en Mulder komt dus af en toe in minder toegankelijk gebied, struint door struikgewas en banjert door sloten. De filmmakers zijn er goed in geslaagd de pracht van de natuur en de bevlogenheid van de onderzoeker samen te brengen. Terecht bekroond met een Gouden Kalf - die voor Beste lange documentaire - in Utrecht.