TrosKompas

Mijnbijzonderrareweek2.jpg

Mijn bijzonder rare week met Tess (2019)

Deze eigenzinnige kinderfilm over eenzaamheid en familiebanden viel al in de prijzen op filmfestivals in Berlijn en Tsjechië.

Mijn bijzonder rare week met Tess’ is gebaseerd op het bekroonde boek van Anna Woltz, van wie eerder al de televisieserie ‘Gips’ verscheen. Hoofdpersoon is Sam (Sonny Coops van Utteren), die bepaald geen doorsnee tienerjongen is. In de openingsscène mijmert hij over de dood en terwijl de camera uitzoomt zien we dat hij op het strand in een soort zelf gegraven graf ligt…

Alleenheidstraining
Sam is de jongste van zijn gezin en dus – zo redeneert hij - is de kans groot dat hij alleen achterblijft. Daarom legt hij zichzelf alvast alleenheidstraining op. Op vakantie op Terschelling dwingt hij zichzelf om elke dag wat langer alleen te zijn en hij noteert de vorderingen in een schriftje. Dan ontmoet hij echter ineens Tess, een meisje dat ‘nog vreemder’ is dan hijzelf. Wat is er met haar aan de hand en wat is ze van plan?

Zon en zee
Nederlandse familiefilms hebben een naam hoog te houden en ook deze film met een veel te lange titel is een schot in de roos. Hij graaft minder diep dan ‘Kauwboy’, maar koppelt een luchtige benadering aan goede observaties over familierelaties. Geholpen door de zonnige achtergrond van strand, wad en een romantisch duinhuisje is dit een fijne film voor de hele familie.