TrosKompas

hnd.jpg

Snuf de hond (2008)

4
In de filmwereld wordt altijd beweerd dat je niet met kinderen en dieren moet werken. Die zijn veel te onberekenbaar. Regisseur Steven de Jong deed het toch en maakte de film 'Snuf de hond in oorlogstijd', naar het allereerste boek van Piet Prins. Mocht het een succes worden, dan liggen er nog zeven Snufboeken op verfilming te wachten.

Als filmrecensent kijk je niet meer zo op van een herdershond die een jongen uit een brandend gebouw haalt. Wie denderende hordes dinosaurussen ('Jurassic Park') heeft gezien of mammoeten die de Egyptische piramides hebben helpen bouwen, is verwend. Toch is het een heel verschil als de herdershond, het vuur én de jongen echt zijn en niet uit computer gefabriceerde beelden bestaan. Voor een puur Nederlands product als 'Snuf de hond in oorlogstijd' waren speciale effecten namelijk veel te duur.

OerHollandsch
Gelukkig geeft juist dat echte dit OerHollandsche verhaal zijn kracht en dat wordt nog versterkt door de locaties in Friesland. Uitgestrekte plassen, een stoomlocomotief die op station Oudega aankomt, het ademt de landschappelijke sfeer. En laten we eerlijk zijn: wij nuchtere Nederlanders leven ons makkelijker in bij een Duitse herder dan pakweg een sabeltandtijger. Steven de Jong bouwde met zulke typisch Nederlandse verhalen een reputatie op; denk bijvoorbeeld aan 'De schippers van de Kameleon' en 'De scheepsjongens van Bontekoe'. Een van zijn volgende grote projecten is 'Helletocht '63' over de beruchte ijskoude elfstedentocht in dat jaar. De regisseur kan goed overweg met zulke pure verhalen en ook hier wordt het verhaal simpel en duidelijk uitgelegd.

Duitse herder

Tom (Tom van Kalmthout) heeft een hekel aan Duitsers. Logisch, want ze hebben zijn ouders doodgebombardeerd bij de aanval op Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij wil nu zo snel mogelijk piloot worden om zelf bommen uit te gooien boven Duitsland. De enige Duitser waar hij wel van houdt is de Duitse herder Snuf, die hij heeft gekregen op de boerderij van zijn oom in Friesland, waar hij opgevangen is. Als een Nederlandse piloot (Bas Muijs) in Britse dienst in de buurt wordt neergeschoten en zich verbergt op een eilandje, komt de scherpe neus van Snuf goed van pas...

Familiefilm met oorlogstintje
'Snuf' is eerst en vooral bedoeld als familiefilm. Wel met een oorlogstintje over onderduikers, landverraders en bombardementen, maar het gaat toch vooral over Tom en zijn hond en daar zullen alle kinderen zich mee kunnen vereenzelvigen. 'Snuf' mist de spanning en het tempo die het tot een echt goede film hadden kunnen maken, maar is ook zeker geen hond in de pot.