TrosKompas

TVKRincr2Open.jpg

Incredibles 2 (2018)

4
Tegenwoordig struikel je over de vele Spider-, Iron-, Bat- en X-mannen in de bioscoop. Is er, veertien jaar na het origineel, nog wel plek voor het superheldengezin van Bob en Helen Parr? Natuurlijk wel, bewijst ‘Incredibles 2’.

Bob Parr, oftewel Mr. Incredible, mag zijn superkrachten niet meer gebruiken, omdat dat te veel rotzooi oplevert voor de stad. Hij moet knarsetandend toezien hoe zijn vrouw Helen, beter bekend als Elastigirl, wél als superheld aan de slag mag. Steenrijke fans Winston en Evelyn pompen namelijk veel geld in de promotie van superhelden, en Elastigirl wordt hun boegbeeld. Bob gaat voor de drie kinderen zorgen, die
ook elk bovennatuurlijke gaven hebben. Maar als de slechterik Screenslaver zich aandient, moet het hele gezin samen-werken om hem te verslaan.

Gewoon verder
Het verhaal van ‘Incredibles 2’ speelt zich direct af na dat van de eerste film. Weten we het nog? Aan het slot dook de snoodaard Underminer op met een enorme graafmachine, en aan het begin van deel 2 proberen de Incredibles hem te stoppen. Niets is veranderd en niemand is verouderd. Het is alsof we naar één lange film zitten te kijken, onderbroken door een pauze van veertien jaar. Als je de films daadwerkelijk achter elkaar zou kijken valt alleen op hoe de animatietechnologie nog beter is geworden sinds 2004.

Dunnetjes
Als je een nadeel zou moeten noemen, is dat de verrassing eraf is. Pixar grossiert grotendeels in verrassende, originele en verbazingwekkende films. En als juist zij dan een vervolg maken voelt dat toch een beetje alsof ze geen inspiratie hadden om echt iets nieuws te verzinnen. En het verhaal rond slechterik Screenslaver is wat dunnetjes. Wij hadden in ieder geval al redelijk snel door wat ‘het geheim’ was van dit personage.

Menselijke problemen
Dat terzijde, is ‘Incredibles 2’ nog steeds een fantastische film. De actiescènes zijn groots, maar nooit te intens, door het slapstickachtige karakter van de achtervolgingen en gevechten. Voor de broodnodige rust zorgen de familiemomenten. Dat is ook iets wat de Incredibles voor hebben op andere superhelden: ondanks alle gaven van de familieleden is het vooral een normaal gezin, met menselijke problemen. Zoon Dashiel worstelt met zijn huiswerk, dochter Violet met liefdesverdriet en vader Bob met zijn rol als huisvader, nu echtgenote Helen de wereld redt als Elastigirl. Hij kan zijn jaloezie nauwelijks onderdrukken en krijgt ook nog te maken met baby Jack-Jack, een hyperactief manneke dat een heel arsenaal aan superkrachten in zich blijkt te herbergen.

Prachtige animatie
Het zit enorm goed in elkaar: van de herkenbare menselijke problemen, tot de leuk uitgewerkte (bij)figuren en natuurlijk de prachtige animatie, waarbij aan zowel de voor- als achtergrond alle zorg is besteed. ‘Incredibles 2’ is niet foutloos, maar de nadelen staan in de schaduw van de schoonheid en humor van deze film.