TrosKompas

LadyBird3.jpg

Lady Bird (2017)

3
‘Lady Bird’ had vijf Oscarnominaties maar verloor onder andere van riviermonsters (‘The shape of water’) en een redneckmoeder (‘Three billboards’). Toch is de hoofdrol van Saoirse Ronan indrukwekkend als puber die wil ontsnappen aan het saaie leven in Sacramento.

De openingsscène geeft direct de moeizame relatie weer van de jonge Christine ‘Lady Bird’ (Saoirse Ronan van o.a. ‘Brooklyn’) met haar moeder. Net nadat ze tot tranen zijn geroerd door een audioboek, volgt een ruzie en gooit Lady Bird (‘Lieveheersbeestje’) zichzelf naar buiten. Uit de rijdende auto... Het is duidelijk: deze relatie is geen makkelijke. Als elke rechtgeaarde puber wil Lady Bird zich losmaken van de stad Sacramento en haar ouders, wat ze ook laat zien met haar kleding en punkkapsel. We volgen haar in het laatste schooljaar, waar- in ze liefde vindt en haar zinnen zet op studeren in New York. Waarschijnlijk vooral omdat het helemaal aan de andere kant van de Verenigde Staten ligt.

Bijzonder gewoon
Dat laatste jaar op de high school wordt verteld in korte fragmenten die samen een mozaïek vormen van een redelijk gewoon leven met bijbehorend drama en geluks-momenten. Nieuwe vriendschappen, een begrijpende non die Lady Bird beter lijkt te doorgronden dan zijzelf, ruzies tussen vader en moeder: het zijn allemaal vrij alledaagse gebeurtenissen. Maar het is juist dat gewone dat de film zo bijzonder maakt en deze een bitterzoet tintje geeft. Het is ook veelzeggend dat Christine zichzelf Lieveheersbeestje noemt, terwijl een echte rebel iets veel ruigers had bedacht, Rattle Snake of zoiets. Het geeft de twijfels aan van Lady Bird, ze houdt van haar moeder maar houdt ook dingen voor haar geheim; ze wil weg uit Sacramento maar de non op school merkt op dat ze van de stad houdt; ze heeft leuke vriendinnen, maar waagt ook een poging om bij een rijkeluisklasge- nootje in het gevlij te komen. Lady Bird is duidelijk op zoek naar haar identiteit en de kijker zoekt met haar mee.

Coming-of-agedrama
De korte scènes geven een soort staalkaart van het leven van Lady Bird; een leven op de high school dat alle ingre-diënten en karakters vertoont van zo’n typische schoolfilm. Zoals de zielige vader, de overbezorgde moeder en de filosofische hunk Kyle Scheible (Timothée Chalamet, met een Oscar-nominatie op zak voor de dramafilm ‘Call me by your name’). Alleen figureren ze hier in een coming-of-agedrama van iemand die je buurmeisje had kunnen zijn. Iemand die nauwelijks opvalt, ook al probeert ze er op haar eigen manier toch bij te horen. Om van zo’n gewoon meisje een bijzondere film te maken, is zonder meer een knappe prestatie. Daarvoor gaan alle credits naar de weergaloos knap spelende Saoirse Ronan en de regie van Greta Gerwig, die zelf in Sacramento opgroeide en de sfeer goed weet te vangen.