TrosKompas

TVK1746_14_15_02.jpg

Battle of the sexes (2017)

De strijd tussen de seksen speelt zich in de gelijknamige film af op het tennisveld. De op het oog onschuldige wedstrijd staat symbool voor veel meer, bewijst deze tragikomedie.

We beleven momenteel een bescheiden hausse aan waargebeurde tennisfilms. Na ‘Borg/McEnroe’ (over de legendarische finale op Wimbledon in 1980 tussen ijskonijn Bjørn Borg en driftkikker John McEnroe) is het nu tijd voor ‘Battle of the sexes’. Eveneens een legendarische tenniswedstrijd, dit keer uit 1973. Er kon geen toernooi mee worden gewonnen, maar wel iets belangrijkers: een grote stap naar de gelijkheid tussen man en vrouw.

Chauvinist
Het ging om wie er zou winnen tussen Billie Jean King (gespeeld door Emma Stone), die het jaar daarvoor zowel Wimbledon, Roland Garros én de US Open had gewonnen, en Bobby Riggs (Steve Carell), wereldkampioen tennissen in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Riggs, een 55-jarige, zelfverklaarde mannelijke chauvinist, zei dat geen enkele vrouw van hem kon winnen. Er stond dus nogal wat op het spel voor de destijds 29-jarige King. Want wat waren haar titels nog waard, laat staan het vrouwentennis, als ze verloor van een ex-tennisspeler die bijna twee keer zo oud was?

Koekenpan
De komische momenten in ‘Battle of the sexes’ zijn voor rekening van de extravagante Bobby Riggs. Hij doet alles voor publiciteit: tennissen met een koekenpan of verkleed als vrouwelijke schaapsherder (omringd door echte schapen) op het veld staan. “Ik stop de ‘show’ terug in ‘chauvinisme’”, verklaart hij lachend. Maar de film is hoofdzakelijk een drama, en dat zit dan vooral in Billie Jeans deel. Naast haar strijd voor gelijkheid valt de keurig getrouwde dame als een blok voor kapster Marilyn Barnett (Andrea Riseborough).

Juweeltje
Aan regisseursechtpaar Jonathan Dayton en Valerie Faris de schone taak om alle ballen in de lucht te houden. Het is hun derde film sinds 2006, toen ze debuteerden met het magisch-realistische juweeltje ‘Little Miss Sunshine’. ‘Battle of the sexes’ besloten ze zo lineair mogelijk te vertellen. Maar door deze rechttoe rechtaan toepassing verzandt het verhaal te veel in ‘en toen, en toen’-momenten, wat de spanningsboog niet ten goede komt.

Detail
Dat neemt niet weg dat er goed geacteerd wordt, en dat de film een enorm oog heeft voor detail. Google nadat je hem hebt gezien maar eens op de echte wedstrijd, en je zult zien hoe alles klopt: de aankleding, de outfits, de rare attributen van Briggs… Steve Carell lijkt trouwens bizar veel op de oud-tennisser.

Kippenvel
Soms heeft ‘Battle of the sexes’ de magie die het debuut van het regieduo zo onweerstaanbaar maakte. Zoals de scène in een discotheek, waarin King langzaam het hof wordt gemaakt door Barnett, op de klanken van ‘Crimson and clover’. De regisseurs zijn hun carrière begonnen met het maken van videoclips (voor o.a. R.E.M. en de Red Hot Chili Peppers), en ook hier weten zij beeld en geluid tot een kippenvelmoment samen te smelten.