TrosKompas

TVK1717_13_05.jpg

Quality time (2017)

4
Daan Bakkers debuut ‘Quality time’ is zeker een van de meest originele Nederlandse films van de afgelopen jaren. Dit vijfluik gaat over de onzekerheid van jonge volwassen mannen die niet vanzelf hun plaats in de wereld vinden.

Filmmaker Daan Bakker behaalde met zijn afstudeerfilm ‘Jacco’s film’ uit 2009 en zijn korte film ‘Bukowski’ eerder al successen op diverse (inter)nationale festivals. Ook schreef hij mee aan het scenario van de bioscoopfilm ‘Midden in de winternacht’ van Lourens Blok. Nu gaat Bakker met een eigen titel de bioscopen in en daarbij schuwt hij het experiment niet. ‘Quality time’ bestaat uit vijf delen, die elk in een geheel eigen stijl een verhaal vertellen over mannen van in de dertig die (nog) niet geheel zonder problemen zelfstandig in het leven staan. De film start met een zeer onconventionele en eigenzinnige episode, maar gaandeweg wordt elk deel gangbaarder en toegankelijker. Die opening bestaat uit een minimalistische animatie van een familiefeest, met slechts een rode achtergrond en diverse bolletjes als personages. De hilarische dialogen over Koen die zich volstopt met melk en ham maken dit een onver-getelijke scène.

Absolute aanrader
In de tweede episode, die wel wat traag is, pakt de nog bij zijn ouders wonende Stefaan zijn camera om elementen uit zijn jeugd op de foto vast te leggen. Dat leidt tot zeer ongemakkelijke, maar erg komische momenten. In de volgende delen vormen Roodkapje en de wolf, een ontvoering door buitenaardse wezens en een weekendje bij de schoonouders obstakels waar de hoofdpersonen niet eenvoudig mee omgaan. Bakker (die zelf dit jaar 38 wordt) toont volop lef in zijn vormgeving en legt met absurditeiten en humor de vinger op de zere plek. Veel mannen van zijn generatie lopen tegen hun eigen onzekerheid aan; of het nu gaat om omgang met hun ouders, schoonouders, relaties of mensen in het algemeen. Op het recente filmfestival in Rotterdam kreeg ‘Quality time’ van de jongerenjury de MovieZone Award. Voor filmgangers die graag verrast worden door iets nieuws is dit een absolute aanrader.
De film maakt zijn titel waar!
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.