TrosKompas

Gek-van-Oranje_st_4_jpg_sd-high_-Pief-Weyman.jpg

Gek van Oranje (2018)

3
Het Nederlands elftal doet niet mee met het WK. Wie zich toch in de oranjegekte wil onderdompelen, kan naar ‘Gek van Oranje’. Hierin is het WK van 2010 de achtergrond van diverse verhalen.

Zomer 2010. De temperatuur stijgt, niet in de laatste plaats door de uitstekende prestaties van Oranje tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Maar het is niet voor iedereen feest. Diverse mensen staan buitenspel, onder wie voetbalhaters Adam (Nasrdin Dchar) en Merel (Hannah Hoekstra) en Oranjespits Roy (Jan Versteegh), die al het hele toernooi op de reservebank zit. Ook voetballiefhebbers Michael (Martijn Fischer) en Janice (Esmée van Kampen) kunnen er niet genieten: Michael mag vanwege zijn zwakke hart geen wedstrijden kijken.

Schakelen
‘Gek van Oranje’ is een mozaïekfilm, wat betekent dat er veel verhaallijnen worden gevolgd. Veel romantische komedies, zoals ‘Alles is liefde’ en ‘Love actually’ zijn mozaïekfilms. ‘Gek van Oranje’ valt maar deels in dit genre. De romantiek is van het verboden soort (Adam en Merel hebben ieder al een partner, maar krijgen het steeds gezelliger met elkaar) en de humor is tragisch (hartpatiënt Michael houdt zich met inktzwarte humor staande). Het is dus meer een drama dan een romkom. Dat verwacht je niet als je de vrolijke poster ziet, dus het is even schakelen als je de film kijkt.

Aangenaam
‘Gek van Oranje’ mag dan serieuzer van toon zijn dan je misschien verwacht en de ene verhaallijn mag interessanter zijn dan de andere; de film is niet slecht. Er wordt over de hele linie goed in geacteerd, en de film bevat surrealistische beelden. Onder andere van een verlaten Artis, waar Adam en Merel in alle rust doorheen
banjeren. De beelden van het WK 2010 roepen een nostalgisch gevoel op. En voor wie nog ziek is van de destijds verloren finale tegen Spanje heeft ‘Gek van Oranje’ nog een aangename verrassing in petto.