TrosKompas

Ferdinand.jpg

Ferdinand (2017)

3
De vlotte en grappige animatiefilm ‘Ferdinand’ vertelt over een pacifistische stier die wars is van vechten. Hoe moet dat als hij door stom toeval toch in de arena terechtkomt? Van de makers van ‘Ice age’ en ‘Rio’.

Varkens wentelen zich in de modder, geiten eten alles wat hun voor neus komt, ezels zijn dom en stieren zijn agressief. Dat zijn de stereotypes van het dierenrijk. Maar stier Ferdinand is geen normale stier, hij is van het hippietype. Hij houdt van vrede en niet van vechten, redt konijntjes en baby’s en ligt het liefst lui in het gras, ruikend aan de bloemetjes. Als hij echter door een bij gestoken wordt en een half dorp met de grond gelijk maakt, ziet men in hem een geweldige tegenstander voor een matador. Ferdinand wil niet vechten, probeert de andere stieren te redden van slagerij of slachtpartij en wil terug naar het meisje Nina dat hem heeft opgevoed.

Spaanse sferen
‘Ferdinand’ is prima getekend en heeft vrolijke bijfiguren in drie stelende stekelvarkens en een Schotse hooglander met veel haar voor zijn ogen. Ook de locatie in Spanje geeft de film extra kracht, met castagnetten, een gracieuze matador die zelfs zwierig zijn sportwagen op slot doet, de Spaanse deeglekkernij churros, bergen en veel locaties in Madrid. Daarnaast wordt van de enorme spieromvang van Ferdinand knap gebruik gemaakt. Hij weet zich ondanks zijn massa door het deurtje van de slaapkamer van Nina te wurmen en probeert zich heel klein te maken als hij ontsnapt en in een servieswinkel vol breekbare spullen terechtkomt.

Voor de hele familie
Er valt regelmatig wat te lachen in ‘Ferdinand’ en de film is dan ook zeker geschikt als uitje voor de hele familie. Voor de ouders is het extra grappig dat echte vechtjassen hun stem aan de pacifistische stier geven. In de Nederlandstalige versie is dat kickbokser Rico Verhoeven en in de originele versie worstelaar John Cena. Het verhaal is hier en daar wel wat te breed uitgesponnen en Ferdinand toont weinig emotie, waardoor de kijker niet genoeg meeleeft. Zelfs niet als hij de hoorns van zijn vader als trofee aan de muur ziet… Een leuke film, maar geen instant klassieker.