TrosKompas

TVK1744_14_15_03.jpg

What happened to Monday? (2017)

Noomi Rapace speelt zeven rollen in de sciencefictionfilm ‘What happened to Monday?’, waarin de wereld overbevolkt is en niemand meer dan één kind mag hebben.

In 2073 is de wereld overbevolkt. Omdat al die monden niet gevoed kunnen worden mag iedere moeder slechts één kind hebben. De anderen worden ingevroren. De zeven zusters Settman (allen gespeeld door Noomi Rapace) hebben zich met hulp van hun opa (Willem Dafoe) verborgen en aan dit vreselijke lot onttrokken. Ze zijn vernoemd naar de dagen van de week en mogen alleen op die dag naar buiten. Dan verdwijnt Maandag en raken de anderen in paniek.

Rennen en explosies
Overbevolking is een interessant thema. Over enkele weken verschijnt de film ‘Downsizing’, waarin het verkleinen van mensen de oplossing is; hier is het kinderbeperking. Helaas staat de film daar nauwelijks bij stil; het tweede uur bestaat vooral uit rennen en explosies en dat maakt weinig indruk.

Leuke uitvindingen
Beter zijn de uitvindingen, zoals een spiegel die je vertelt wat er aan je mankeert, en bellen met je hand. Ook de sterke rol van de Nederlander Marwan Kenzari is vermeldenswaard. Hij is de rijzende ster in Hollywood en speelt zelfs in meer films dan Carice van Houten. Ook de zevenvoudige rol van Noomi Rapace is indrukwekkend. Ze weet de zeven zussen elk een eigen karakter te geven, met een pruik, een licht accent en iets andere gezichtsuitdrukkingen. Knap werk!