TrosKompas

TVK1749_14_15_04.jpg

Star wars: The last jedi (2017)

Met ‘Star wars: The last jedi’ keert de grootste ruimtesaga allertijden terug naar de bioscoop. Lees hier het laatste nieuws!

Aan het eind van de vorige film, ‘Star wars: The force awakens’ (2015), zagen we onze heldin en verzetsstrijder Rey (Daisy Ridley) oog in oog staan met niemand minder dan Luke Skywalker (Mark Hamill). Nu blijkt in het nieuwe deel dat hij inderdaad de laatste jedi is; een lid van een magische ridderorde die met hulp van ‘the force’ vrede in het universum probeert te handhaven. Rey kan zijn hulp goed gebruiken, want het verzet – met kopstukken als Leia (Carrie Fisher), Finn (John Boyega) en Poe (Oscar Isaac) – moeten het opnemen tegen een formidabele vijand: Supreme leader Snoke (Andy Serkis) en diens rechterhand Kylo Ren (Adam Driver). Maar heeft Luke, na een zelfverkozen ballingschap van ruim dertig jaar, wel weer zin om het lichtzwaard ter hand te nemen?

De Porgs
Bovengenoemde castleden kenden we al uit ‘The force awakens’. Maar wie is er nieuw in ‘The last jedi’? Aan de ‘dark side’ is dat Benicio Del Toro. Zijn slechterik wordt aangeduid als DJ. Aan de heldenkant zien we twee nieuwe gezichten: Laura Dern als Vice admiral Amilyn Holdo, een hoge officier van het verzet. En Kelly Marie Tran als Rose Tico. Zij is ook lid van het verzet en werkt bij onderhoud. Tico is de belangrijkste nieuwkomer; ze gaat samen met Finn op een missie naar de casinostad in Canto Bright, en ze draagt een ketting die belangrijk is voor het verhaal. Wat buitenaardse rassen betreft maken we kennis met de porgs: schattige beestjes die eruit zien als een kruising tussen een vogel en een zeehond. De porgs wonen op Ahch-Po, waar Luke al tientallen jaren resideert.

Eerbetoon
In ‘Star wars: The last Jedi’ zien we Carrie Fisher voor het laatst als Leia. De zestigjarige actrice overleed in december 2016, vlak na de opnamen. Fisher, die nog heeft meegeholpen met het script voor ‘The last jedi’, wordt op passende wijze geëerd. Geen enkele scène met Leia is uit de film gesneden, en er schijnt na de aftiteling nog een eerbetoon aan Fischer langs te komen.