TrosKompas

TVK1723_14_15_03.jpg

Wonder Woman (2017)

Er zijn superveel superheldenfilms, maar de DC Comics-verfilming ‘Wonder Woman’ heeft iets verfrissends. Natuurlijk gaat het weer om een superheld met superkrachten, maar ditmaal moet ze zich aanpassen aan een ander tijdperk en aan mannen. Dat geeft toch een vernieuwend tintje aan de
superheldenfilm.


Vorig jaar dook Wonder Woman al even op in de film ‘Batman v Superman: Dawn of justice’. Die film zelf viel enorm tegen, maar deze vrouwelijke superheldin viel beter in de smaak. Bovendien werd het weleens tijd voor een vrouwelijke heldin die haar mannetje staat en een heel behoorlijke film aflevert. De laatste vrouwelijke superheldenfilm was ‘Elektra’ in 2005 en die stelde flink teleur. ‘Wonder Woman’ is ook geen nieuw wereldwonder, maar wel een vermakelijke film in het genre.

Amazones
‘Wonder Woman’ begint op het tropische eiland Themyscira, waarvoor gefilmd werd op verscheidene idyllische plaatsen in Italië. Daar leven de mythische Amazones en die trainen zich wezenloos om het ooit eens op te nemen tegen de oorlogsgod Ares. Dat doen ze al ruwweg drieduizend jaar en ze gebruiken nog steeds de pijl en boog, paarden en zwaarden uit die tijd, en hebben geen flauw benul van wat er zich buiten hun wereld afspeelt. Dat is dus wel even schrikken als een vliegtuigje in de azuurblauwe wateren rond hun eilandje neerstort. Piloot Steve wordt van de verdrinkingsdood gered door de extra getalenteerde amazone Diana (Gal Gadot), die heel ver springt en een soort schokgolf kan veroorzaken, en later Wonder Woman zal heten.

Oorlogsgod
De piloot wordt achtervolgd door Duitse patrouilleboten die door de amazones met veel machts-vertoon in de pan worden gehakt. Denk daarbij aan een soort kruising tussen de film ‘300’ en de actiefilms van John Woo. Ze slingeren bijvoorbeeld aan een zweep door de lucht en schieten vervolgens drie pijlen tegelijkertijd af. Indrukwekkend. Steve vertelt de amazones over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog (in de strip was dat de Tweede Wereldoorlog) en dan weten de vrouwen het zeker: de oorlogsgod is weer bezig en Wonder Woman wordt met Steve meegestuurd om voor eens en voor altijd een einde te maken aan oorlogsgod Ares en daarmee aan alle oorlogen. Gaat dat lukken?

Softijs
Tot zo ver weinig nieuws, want het plot is in essentie het aloude verhaal van een superheld die zijn of haar krachten ontdekt en het in het laatste kwartier opneemt tegen een grote eindbaas die ook over bijzondere talenten beschikt. Maar ‘Wonder Woman’ is niet alleen een superheldenfilm. Het gaat ook over iemand die moet leren omgaan met een compleet ander wereldbeeld. We zien de verbazing in de grote bruine ogen van Wonder Woman als ze het Londen van een eeuw geleden ziet en onder de Tower Bridge doorvaart. “Wat vreselijk!” roept ze uit, gewend als ze is aan de blauwe lucht, het schone water en de bloemenzee van haar eiland. Ook worstelt Wonder Woman met een draaideur, is haar kleding veel te bloot voor de Britten en smult ze van die nieuwe vinding: softijs. De anachronistische superheldin is een welkome aanvulling op het genre en die kant van het verhaal had wat ons betreft nog wel wat meer benut mogen worden.

Feminisme
Een ander verfrissend aspect van ‘Wonder Woman’ is het feminisme. Die aandacht is terecht, want de strip was een van de eerste met een vrouwelijke superheld en werd bedacht door de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston, die inspiratie haalde bij Margaret Sanger, voorloopster op het gebied van zwangerschapscontrole. De Amazones rooien het op hun eiland al duizenden jaren prima zonder inmenging van mannen en de oorlogsgod is natuurlijk niet voor niets van de andere sekse. Als Wonder Woman/Diana in Londen de secretaresse van Steve ontmoet, stelt zij zich voor als “degene die alles voor Steve doet en hem zegt wanneer en waar hij moet zijn”. Waarop Wonder Woman antwoordt: “Dat zouden ze bij ons slavernij noemen!” Verder is het natuurlijk geen wonder dat deze film een vrouwelijke regisseur heeft: Patty Jenkins.

Nederlands
Tot slot moeten we nog even aandacht besteden aan het Nederlandse tintje van deze film. Waarbij we de credits delen met de zuiderburen. De film speelt zich namelijk gedeeltelijk af in Veld, België, waar Wonder Woman een complete kerk vernielt en waar ook Vlaams gesproken wordt (wat wel een beetje gek is omdat de Duitsers ‘gewoon’ Engels spreken). Daarnaast heeft onze eigen Nederlandse Wonder Woman Doutzen Kroes een rolletje in de film als een stoere Amazone.

Effecten
‘Wonder woman’ is geen absoluut wonder der cinema, maar wel een vermakelijke film die sterke speciale effecten koppelt aan een verhaal met anachronistische grappen en knipogen naar het feminisme. Bovendien vormen Gal Gadot en Chris Pine een prima koppel. We hebben dus alle vertrouwen in een eventueel vervolg – de superheldenverzamelfilm ‘Justice League’ – dat op 16 november in de bioscopen verschijnt.