TrosKompas

TVK1716_14_01.jpg

The lost city of Z (2017)

In ‘The lost city of Z’ zoekt een Britse officier naar een verloren beschaving in een poging eerherstel voor zijn familie te bewerkstelligen. Fraaie beelden in het Amazone-regenwoud, maar de film duurt wel veel te lang.

Voordat regisseur James Gray (‘Two lovers’) aan de opnamen begon in het regenwoud van het Zuid-Amerikaanse Colombia, vroeg hij collega Francis Ford Coppola om advies. Die had namelijk voor zijn ‘Apocalypse now’ in de jungle van de Filipijnen gefilmd. Het antwoord was kort: “Doe het niet!” Gelukkig trok Gray zich daar niets van aan. Hij zal ongetwijfeld veel logistieke problemen hebben gehad, maar de bioscoopbezoekers kunnen nu wel genieten van fraaie plaatjes van de wildernis.

Hoongelach
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal aan het begin van de vorige eeuw en gaat over de legerofficier Percival Fawcett (Charlie Hunnam). Om zijn familienaam te zuiveren (een van zijn voorouders had een misstap begaan) neemt hij een baantje aan: hij moet de grens tussen Bolivia en Brazilië opmeten. Daarbij maakt hij wonderbaarlijke dingen mee, zoals een opera midden in het oerwoud, en raakt hij ook bevriend met een lokale inboorlingenstam die hem vertelt over een verdwenen stad. Als moedige ontdekkingsreiziger keert Percival meerdere keren terug om die stad te vinden, maar zijn voorspellingen worden met hoongelach begroet. Dat maakt Percival alleen maar extra gemotiveerd om zijn gelijk te bewijzen.

Overal gevaar
‘The lost city of Z’ dompelt de kijker onder in een wereld waar de gevaren om de hoek liggen. De ene keer zijn het piranha’s, dan weer inboorlingen met blaaspijpen, of insecten die voor allerlei enge ziekten zorgen. Maar ook een verwende metgezel die niet vooruit te branden is kan voor problemen zorgen. Naast de mooie beelden van de vele tochten door het regenwoud laat de film zien wat de tol is van een hoge ambitie. Alle reizen zorgen ervoor dat Percy zijn zoons nauwelijks ziet opgroeien, en ook de band met zijn begrijpende vrouw (Sienna Miller) loopt deukjes op.

Pittige Pattinson
Oorspronkelijk werden Brad Pitt en Benedict Cumberbatch genoemd voor de hoofdrol. Beiden hadden Percival vermoedelijk meer uitstraling gegeven dan de wat kleurloos acterende Hunnam. Zijn tegenspeler Robert Pattinson, die Percivals vaste reisgenoot Henry Costin speelt, verdient wel alle credits. We hadden deze voormalige hartendief uit de ‘Twilight’-serie niet eens herkend met zijn bebaarde gezicht. Als uitgehongerde man speelt Pattinson lekker rauw en is hij een van de hoogtepunten van ‘The lost city of Z’.

Lange zit
Tegen het eind verliest de film zijn kracht. Een climax ontbreekt en met twee uur en 20 minuten is het een flinke zit. Enkele lange uitweidingen over de loopgravenstrijd tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden prima ingekort kunnen worden. Nu is dit niet het filmisch equivalent geworden van een verloren stad met straten van goud. Aardig, maar niet briljant.