TrosKompas

TVK1801_14_15_01.jpg

All the money in the world (2017)

Als de kleinzoon van de rijkste man ter wereld wordt ontvoerd, zou het betalen van losgeld geen probleem moeten zijn… toch? Helaas wel, blijkt uit het op ware feiten gebaseerde ‘All the money in the world’.

In de zomer van 1973 wordt John Paul Getty III (Charlie Plummer) in Rome ontvoerd.
Hij is het kleinkind van J. Paul Getty (Christopher Plummer, links), die miljardair is geworden in de oliehandel. De ontvoerders eisen zeventien miljoen van Pauls moeder Gail (Michelle Williams). Maar er is een probleem: J. Paul wil geen cent betalen. Gail moet nu heel vindingrijk zijn om zonder geld haar zoon te bevrijden.

Kevin Spacey
Nog voordat hij uitkwam veroorzaakte ‘All the money in the world’ heel wat opschudding. Toen de film al af was, de trailer reeds te zien, raakte Kevin Spacey, die J. Paul Getty had vertolkt, in opspraak wegens seksueel misbruik. Begin november, anderhalve maand voordat de film in Amerika uit zou komen, nam de filmmaatschappij een uniek besluit. Alle scènes van Spacey werden overnieuw gedaan met Christopher Pummer. Het lieve sommetje van deze reshoots: tien miljoen dollar.

Aftrekbaar losgeld
Waren de reshoots het geld waard? Waarschijnlijk niet volgens de echte J. Paul Getty, die berucht was om zijn gierigheid. Daarvan zitten trouwens een paar mooie voorbeelden in de film. Zo zien we Getty zijn eigen sokken wassen in de badkuip van een hotelkamer. Die paar dollar die hij aan de wasserette kwijt zou zijn, houdt hij zo mooi in eigen zak. En het losgeld voor zijn kleinzoon betaalt hij ook niet. Al draait hij later bij, als blijkt dat hij losgeld van de belasting kan aftrekken…

Diep wantrouwen
Het grote voordeel dat Plummer heeft op zijn voorganger Spacey is de leeftijd. Net als Getty destijds is Plummer een man van in de tachtig. Op het internet is nog de trailer te vinden met Spacey in de rol, en je ziet dat deze vijftiger ouder is gemaakt onder een dikke laag make-up. Plummer heeft dat allemaal niet nodig. Maar belangrijker dan dit cosmetische feit is dat Plummer gewoon heel erg goed acteert. In zijn verbeten blik zie je een diep wantrouwen in de medemens, die alleen maar op zijn geld uit is. Je zou bijna vergeten dat Plummer ‘maar’ een bijrol heeft, zoveel indruk maakt hij.

Oor eraf
Meesterfilmer Ridley Scott (‘Alien’, ‘Gladiator’) weet goed een broeierige sfeer te creëren. Hij weet echter minder goed raad met het verhaal, dat wat spanningsloos overkomt. Nergens heb je het gevoel dat er echt iets op het spel staat. Paul wordt niet slecht behandeld, en er ontstaat zelfs een soort van vriendschap met zijn hoofdbewaker. Pas als de ontvoerders hun eisen kracht willen bijzetten door het oor van Paul af te snijden, merk je als kijker in wat voor levensgevaarlijke situatie hij zich bevindt. Die daad zorgt ervoor dat de film in de laatste akte alsnog in een hogere versnelling schiet. Maar de toevallige aanwezigheid van Christopher Plummer is wat ‘All the money in the world’ écht het bekijken waard maakt.