TrosKompas

TVK1618_14_15_03.jpg

Mother's Day (2016)

Zondag acht mei is het Moederdag, en hoe kun je die dag nou beter vieren dan met de film ‘Mother’s Day’? In deze romkom worden een paar mama’s (en een enkele papa) gevolgd, en hoe zij – de aanloop naar – deze speciale dag beleven.


Elke dag een feestdag! Of in het geval van regisseur Garry Marshall: elke film een feestdag! Deze regisseur heeft sinds 2010 alleen nog maar films gemaakt over een speciale dag. Hij begon dat jaar met ‘Valentine’s Day’, gevolgd door ‘New Year’s Eve’ (2011) en dan
nu ‘Mother’s Day’.


Geheim


Alleenstaande moeder Sandy (Jennifer Aniston) hoopt stiekem dat haar ex-man weer bij haar terugkomt. Tot Sandy’s grote frustratie blijkt dat hij net in het geheim met een veel jongere vrouw is getrouwd. Jesse (Kate Hudson) heeft wel een gelukkig huwelijk, maar met een Indiase man, iets dat ze verborgen houdt voor haar racistische ouders. Dat wordt lastig als ze plots voor Jesse’s deur staan… Miranda (Julia Roberts) lijkt als stralende topverkoper op een tv-winkel-kanaal een perfect leven te hebben, maar ze draagt een groot geheim met zich mee. Weduwnaar Bradley (Jason Sudeikis) heeft zijn handen vol aan zijn twee opgroeiende dochters en kan zich niet voorstellen dat hij ooit weer Moederdag zal vieren.


Niet te veel

Regisseur Marshalls feestdagfilms hebben allen dezelfde opzet: het zijn romantische komedies, waarin de levens en liefdes van diverse personages elkaar kruisen. En de cast bestaat altijd uit grote namen, en vooral: veel namen. ‘Mother’s Day’ kent het meest uitgedunde ensemble. We volgen ‘maar’ vier echte verhaallijnen. Eerlijk gezegd komt dat de rust ten goede. In de voorganger ‘New Year’s Eve’ deden achttien (!) sterren mee, van Halle Berry, Sofía Vergara en Sarah Jessica Parker tot Robert de Niro, Zac Efron en Ashton Kutcher. En iedereen moest weer zijn eigen, soms wat geforceerde lijntje hebben. In ‘Mother’s Day’ is er niets met de haren bijgesleept, de verhalen kloppen.


Zoet maar goed

Is ‘Mother’s Day’ zoet? Jazeker! Regisseur Garry Marshall verpakt zijn film onder een grote roze strik. Maar dat betekent niet dat hij geen stelling neemt. Potentieel heikele punten als het homohuwelijk, interraciale relaties, en je baby afstaan op jonge leeftijd komen allemaal langs in deze film en kunnen duidelijk rekenen op zijn goedkeuring of in ieder geval begrip. Marshall gaat er alleen niet met gestrekt been in, maar presenteert deze punten juist als logisch en normaal.


Vakkundig gemaakt

Wat deze 81-jarige regieveteraan sowieso voor heeft op zijn jongere collega’s, is een bepaalde rust in zijn films. Hij hoeft op zijn leeftijd niet meer geforceerd hip te doen. Na 45 jaar regisseren weet Marshall precies wat hij doet en hoe hij het moet doen. Je merkt ook dat de acteurs bij hem op hun gemak zijn, en dat ze hun rollen met een natuurlijke vanzelfsprekendheid invullen. Het levert een vakkundig gemaakte romkom op, die echt niet alleen met Moederdag bekeken hoeft te worden.