TrosKompas

TVK1651_12_13_04.jpg

La la land (2016)

De bioscoop geeft ons een mooi cadeautje voor Kerstmis: vanaf 22 december draait de beste film van 2016. ‘La la land’ is meeslepend, muzikaal en magistraal.

La la land’ krijgt vijf sterren, maar verdient die overigens niet al meteen in het begin. De film start met een uitbundig musicalnummer op de snelweg. Aan zoveel blijheid en kleurrijkheid moesten we even wennen, maar na deze ietwat valse start wist ‘La la land’ langzaam onder onze huid te kruipen. Het verhaal ‘besmette’ ons met zijn mooie ideeën over leven en de liefde, en na afloop gingen we fluitend naar huis, wetend dat we iets geweldigs hadden gezien.

Onstuimige relatie
In Los Angeles lopen aspirant-muzikant Sebastian (Ryan Gosling) en beginnend actrice Mia (Emma Stone) elkaar tegen het lijf. Ze beginnen een onstuimige relatie en proberen de ambities die ze hebben, werkelijkheid te laten worden. Hun dromen botsen echter met de realiteit.

Romantiek
De jonge regisseur Damien Chazelle (31 jaar) had zijn visitekaartje al afgegeven met het fantastische ‘Whiplash’ (drie Oscars, waaronder voor J.K. Simmons als afbeulende jazz-leraar. Die acteur speelt in ‘La
la land’ overigens een bijrolletje als baas van Sebastian). Er zijn overeenkomsten tussen ‘Whiplash’ en ‘La la land’. In beide films speelt muziek een belangrijke rol, en vooral de vraag hoe ver je bereid bent te gaan om je droom te verwezenlijken. Werd bij ‘Whiplash’ meer gefocust op de grimmige, thrillerachtige kant van een passie, ‘La la land’ richt zich op de romantische, ontroerende en vooral mooie kant.

Zevende hemel
Los Angeles waar Sebastian en Mia vertoeven laat zich op zijn mooist zien: het is een kleurrijke stad die borrelt en bruist van de creativiteit en het enthousiasme. Maar zelfs in deze positieve omgeving sijpelt de kille realiteit langzaam naar binnen. Want hoe lang durf je te dromen voordat de werkelijkheid je inhaalt? Moet Sebastian de baan van toetsenist in de popgroep van zanger Keith (gespeeld door de zanger John Legend) accepteren, ook al wil hij het liefst oude jazz spelen? En moet Mia wel actrice willen worden, nu haar eerste theaterstuk een flop blijkt te zijn? Het is erg fijn om te kijken naar Sebastian en Mia, en de ontwikkeling van hun relatie wordt prachtig in beeld gebracht. Van uiterst subtiel (hun vingertoppen raken elkaar voorzichtig aan tijdens hun eerste bioscoop-date) tot magisch realistisch
(in de sterrenhemel van het planetarium zweven ze letterlijk door de – zevende – hemel).

Bitterzoet
De keuze tussen hart en verstand, dromen en werkelijkheid is waar het in ‘La la land’ om draait. En wat wordt dat mooi en meeslepend in beeld gebracht. De film culmineert in een bitterzoet einde. Door je tranen heen besef je dat dit een perfect slot is van een heerlijke film. Geniet!