TrosKompas

beyond-sleep.png

Beyond sleep (2016)

‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans behoort tot de top van de Nederlandse literatuur. ‘Beyond sleep’ is de meeslepende verfilming van dat klassieke boek. De macht en pracht van de natuur spelen een voorname rol.

Het is precies een halve eeuw geleden dat Willem Frederik Hermans zijn roman ‘Nooit meer slapen’ publiceerde, waarin een jonge geoloog door Noord-Noorwegen trekt. Achteraf bezien is het een van zijn beste, meest persoonlijke en meest aansprekende boeken, dat dan ook al tientallen jaren achtereen op de literatuurlijst van ontelbare scholieren prijkt. Het is echter een boek dat zich niet direct als filmscript laat lezen. Een groot deel van de tekst bestaat namelijk uit innerlijke bespiegelingen en overpeinzingen van hoofdpersoon Alfred Issendorf, die zich niet direct naar beeld laten vertalen. Regisseur Boudewijn Koole, die eerder grote indruk maakte met zijn film ‘Kauwboy’, heeft in de internationale productie ‘Beyond sleep’ een manier gevonden om een eigen invulling aan het boek te geven en tegelijk de kracht ervan overeind te houden. Veel overpeinzingen zijn in de film gesneuveld, maar er is genoeg over-gebleven om Alfreds innerlijke twijfel duidelijk te maken.

Overweldigend
Alfred (Reinout Scholten van Aschat) is in Noorwegen om naar meteorieten te zoeken, en daarmee het werk van zijn vader, die eerder tijdens een dergelijke tocht verongelukte, te kunnen afmaken. Hij krijgt hulp van de Noorse gids Arne (Pål Sverre Hagen) en gezelschap van twee andere Noorse geologen, Qvigstad (Thorbjørn Harr) en Mikkelsen (Anders Baasmo Christiansen). Met zware rugzakken op loopt het viertal over de Noorse hoogvlakte van Lapland. Alfred heeft echter grote moeite de anderen bij te houden; hij struikelt, valt in het water en zakt weg in het moeras, waar de anderen zich probleemloos een weg banen door de toendra. Doordat Alfred geen Noors verstaat wordt hij argwanend, en de spanning loopt op. Scholten van Aschat weet de onzekerheid van Alfred en diens malende gedachtestroom uitstekend over te brengen. Het overweldigende landschap is imposant en imponerend in beeld gebracht. Koole brengt zo een prachtig eerbetoon aan W.F. Hermans.