TrosKompas

boyhood.jpg

Boyhood (2014)

Hoe boeiend is het om enkele personages twaalf jaar lang te volgen? Richard Linklater, de maker van de 'Before sunrise'-trilogie, bewijst in 'Boyhood' dat dit de film van het jaar kan opleveren.

De zesjarige Mason (Ellar Coltrane) en zijn iets oudere zusje Samantha (Lorelei Linklater, dochter van de regisseur) wonen bij hun moeder Olivia (Patricia Arquette) in Austin, Texas. Vader Mason sr. (Ethan Hawke) zit langdurig in Alaska en is al een tijdje buiten beeld. Mason en zijn zusje zijn doodnormale kinderen die naar school gaan, spelen en ruziƫn. Olivia heeft een suf baantje, maar neemt zich op een goede dag voor iets van haar leven te gaan maken. Ze verhuist, gaat weer een opleiding volgen, scheidt van Mason sr. en krijgt een relatie met een aardige man, die toch wat karakterfoutjes blijkt te hebben. De tijd schrijdt voort en de kinderen groeien op, waarbij ze om het weekend bij hun vader zijn, die weer uit Alaska is teruggekeerd. Pa neemt zijn kinderen mee uit kamperen, ma belandt enkele keren in een nieuwe relatie, maar stoot daarbij telkens haar neus. Haar opleiding en het werk dat daaruit voortvloeit geven haar echter meer financiƫle zelfstandigheid en meer zelfvertrouwen. Kortom, het familieleven kabbelt rustig voort...

Lange termijn
De Texaanse filmmaker Richard Linklater situeert 'Boyhood' in zijn thuisstaat. Hij is bekend van 'Tape', 'The school of rock', 'Bernie' en vooral de befaamde trilogie 'Before sunrise / sunset / midnight', waarin de relatie tussen Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) met tussenpozen van telkens negen jaar gestalte krijgt. Linklater bewees hiermee een langetermijndenker te zijn. Zijn unieke aanpak in 'Boyhood' ligt in het verlengde hiervan. Wat Michael Apted doet in zijn langlopende documentairereeks '7 up' doet Linklater in deze speelfilm. Hij zocht in 2002 cast en crew bij elkaar, met de toen zevenjarige Ellar Coltrane als centrale figuur, en bouwde hierop een verhaal dat twaalf jaar zou duren. Elk jaar kwam de club enkele dagen bij elkaar om een nieuwe fase te filmen. Je ziet Mason en zijn zusje Samantha letterlijk volwassen worden en het gezin een echt gezinsleven leiden, met alle ups en downs die daarbij komen kijken. Het is een fantastische, louterende ervaring om 'Boyhood' te zien en voor altijd in je hart te sluiten.