TrosKompas

ka_01.jpg

Kick-Ass 2 (2013)

Kick-ass, de superheld zonder superkrachten is terug. Als zijn maatje Hit girl noodgedwongen haar cape aan de wilgen moet hangen, sluit hij zich aan bij een nieuwe superheldengroep om de straten schoon te vegen van gespuis. Maar dat valt niet mee, zeker niet als een oude vijand plots weer opduikt…

Superhelden doen het super, kijk maar naar de successen van de Batman, X-men en Spider-man films. In ‘Kick-ass 2’ kleden de personages zich wel als superhelden, maar het zijn gewone mensen, zonder speciale krachten. Natuurlijk zijn Batman en Iron man dat ook, maar die zijn beiden multimiljonair waardoor ze zichzelf de beste en coolste gadgets, voertuigen, vliegtuigen en outfits kunnen aanmeten. In de Kick-ass wereld zijn gewone mensen ook echt gewoon. Ze wonen in rijtjeshuizen, hun superheldenoutfit is vaak niet meer dan een gekleurde pyjama, en de enige gadget die ze zich kunnen veroorloven is een in aluminium-ingepakte honkbalknuppel. Maar vol enthousiasme gaan ze achter gespuis aan, waarbij ze vaker wel dan niet zelf in elkaar geslagen worden.

Amateurs
In het dagelijks leven is Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) een onopvallende, nerdy tiener, maar ’s nachts bestrijdt hij criminelen als zijn alter ego Kick ass. Dat deed hij altijd met Mindy Macready, oftewel Hit girl (Chloë Grace Moretz) maar zij heeft haar voogd moeten beloven nooit meer als superheld naar buiten te treden. Kick-ass besluit zich dan maar aan te sluiten bij Justice Forever, een superheldengroep onder leiding van Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey). Maar deze groep goedwillende amateurs lijken een maatje te klein voor een nieuwe criminele supermacht, met The Mother fucker (Christopher Mintz-Plasse) aan het hoofd.

Geweld
‘Kick-ass 2’ kent een nieuwe schrijver en regisseur in de vorm van -de redelijk onbekende- Jeff Wadlow, maar stilistisch en inhoudelijk is het een naadloos vervolg op de eerste ‘Kick-ass’ (2010). Mede daardoor heeft deze film hetzelfde probleem als zijn voorganger: de niet lekker lopende mix tussen geweld en comedy. ‘Kick-ass’ is gebaseerd op de gelijknamige comicreeks van Mark Millar. Die nog bruter en harder is, maar in een strip komt geweld nu eemaan lmoinder heftig over dan in een film. Gewone burgers (al dan niet in een kostuum) worden onbarmhartig in elkaar geslagen, gestoken, beschoten en gemarteld. En dat is onprettig om naar te kijken.

Achtbaan
Afgezien van het weinig subtiele geweld, is ‘Kick-ass 2’ verder wél alles waar je op hoopt. Een dolle achtbaan waarin het serieuze toontje van veel echte superheldenfilms op de hak wordt genomen. De outfits en namen zijn zo over-de-top als het maar kan: er draven superhelden op met namen als Battle guy, Night bitch, Mother Russia en Genghis Carnage.

Transformatie
Jim Carrey steelt haast de show als psychotische good guy Colonel Stars and Stripes, maar Hit girl blijft de favoriet. Chloë Grace Moretz brengt niet meer de schok teweeg toen ze als 11-jarige in de eerste ‘Kick-ass’ opdook, en vuilbekkend misdadigers een klopje kleiner maakte. Haar personage krijgt een interessante transformatie, als ze zich moet proberen aan te passen op highschool. De misdadigers van de straat zijn ingeruild voor de pestkoppen op school… die Hit girl uiteindelijk hardhandig op hun nummer weet te zetten. Er is dus genoeg te genieten, maar ‘Kick ass 2’ zou zonder het geweld pas echt geweldig zijn geweest.