TrosKompas

bling.jpg

The bling ring (2013)

Sofia Coppola baseerde 'The bling ring' op een ware gebeurtenis. Een groep jongeren in Los Angeles sloop huizen van beroemdheden binnen en gapte dure merkkleding om mee te pronken in nachtclubs.

Mark (Israel Broussard) voelt zich een beetje verloren op zijn nieuwe school in Los Angeles. De modieuze Rebecca (Katie Chang) knoopt een vriendschap met hem aan en de twee slenteren samen veel over straat, tot Rebecca op het idee komt te gaan joyriden. Van het een komt het ander, en voordat Mark het doorheeft, gaat hij met Rebecca stiekem het huis van een celebrity binnen. Ze kijken wat rond en gaan met wat goodies weer naar huis. Dat trucje bevalt hen goed en voortaan zoeken ze op Facebook en Twitter uit welke beroemdheid een paar dagen op pad is. Wanneer Paris Hilton twittert dat ze in Miami gaat stappen, bezoeken ze haar huis ?" simpel, want de sleutel ligt onder de mat. Na dit succes betrekken ze er ook een paar 'partners in crime' bij: de zussen Nicki (Emma Watson) en Sam (Taissa Farmiga) en vriendin Chloe (Claire Julien). Paris Hilton is herhaaldelijk de klos; die merkt blijkbaar niet eens dat er vreemden in haar huis zijn geweest en dat er schoenen weg zijn. Hoe lang gaat dit goed?

Stijlvol inkijkje

In mei 2013 werd 'The bling ring' vertoond als openingsfilm van het bijprogramma 'Un certain regard' op het filmfestival in Cannes. Aandacht was er volop, zeker toen een slimme crimineel tijdens het festival een kluis kraakte en voor tonnen aan juwelen van bekende actrices buit maakte. Regisseuse Sofia Coppola, de dochter van Francis Ford, is opgegroeid tussen de acteurs en andere wereldsterren. Het glamoursfeertje in Los Angeles is haar dus niet helemaal vreemd, zoals ook al bleek in haar vorige film, 'Somewhere'. Een artikel in het blad Vanity Fair over een jeugdbende bracht haar op het idee voor 'The bling ring'. Onder de slachtoffers waren onder anderen Orlando Bloom, Lindsay Lohan en Paris Hilton. Die laatste speelt zichzelf in de film en stond ook toe dat er in haar eigen huis gefilmd werd. De bekendste actrice in de cast is Emma Watson, uit de 'Harry Potter'-reeks. Zij speelt uitstekend, maar de hoofdrol is voor Broussard. De film biedt een stijlvol inkijkje in de oppervlakkige, naïeve kant van de moderne jeugd.