TrosKompas

sight.jpg

Sightseers (2013)

4
Als de Britten iets beheersen, dan is het wel zwarte humor. Een tripje door het Engelse landschap loopt in 'Sightseers' uit op een eindeloze moordpartij. Wie verdenkt er nou een verliefd stel in een caravan?

Tina (Alice Lowe) loopt al tegen de 35, maar woont nog altijd bij haar dominante, veeleisende moeder Carol (Eileen Davies). Nog dagelijks wordt Tina er fijntjes aan herinnerd dat ze zich schuldig moet voelen over de dood van hun hondje Poppy, dat een jaar eerder omkwam bij een tragisch brei-ongeval. Geen wonder dat Tina verheugd is dat haar nieuwe vriend Chris (Steve Oram) haar heeft uitgenodigd voor een toeristisch caravantripje door Midden-Engeland. Zo kan ze er even tussenuit. Ondanks hevig tegensputteren van Carol gaat het stel op pad op een 'erotische odyssey', met als nauwkeurig ingeplande attracties onder meer een trammuseum en een potloodmuseum. Al direct bij dat eerste museum toont Chris iets van zijn ware aard; hij wordt boos wanneer hij ziet dat een dikke toerist een ijspapiertje op de grond gooit. Als hij daar iets van zegt, krijgt hij een middelvinger te zien. Héél toevallig belandt deze dikke man even later per ongeluk onder de wielen van Chris' caravan. Een goed begin van een heel bijzondere vakantie...

Bloedige roadmovie

De Britse filmmaker Ben Wheatley bestormde de festivals met zijn misdaadfilm 'Down terrace'. De opvolger ervan, 'Kill list', werd eveneens in Nederland uitgebracht, tegelijk met Wheatley's derde film 'Sightseers'. Waar 'Kill list' een misdaadthriller is, plaatst 'Sightseers' de reeks gewelddaden in een humoristische setting. Wheatley schreef zijn eerste twee scenario's nog zelf, maar voor 'Sightseers' gebruikte hij het soms hilarische script van hoofdrolspelers Alice Lowe en Steve Oram, die het stuk in de theaters hadden opgevoerd. Het is te zien dat de twee goed op elkaar zijn ingespeeld als bizar koppel. Tina is aanvankelijk naïef en wereldvreemd, maar dankzij de meer ervaren Chris krijgt ze gaandeweg meer zelfvertrouwen. 'Sightseers' is een bloedige roadmovie, zoals 'Natural born killers', maar dan met een meer terloopse kijk op moord. Na verloop van tijd is het niet meer de vraag wát er gebeurt met iemand die het stel hindert, maar alleen nog hóe diegene aan zijn eind komt. Dat geldt overigens ook voor de film zelf, want er zijn nog een paar aardige verrassingen.