TrosKompas

De dierenarts

Herfstgevaren voor uw hond

Voor hondenliefhebbers is de herfst een zalige tijd; Wandelen in het bos, ravotten in de bladeren. Hoe fijn het jaargetij ook is, het brengt voor honden ook gevaren met zich mee.

Laat honden bijvoorbeeld geen eikeltjes, dennenappels, kastanjes of dorre takken apporteren. In eikeltjes, zeker in de groene onrijpe, zitten grote hoeveelheden tannine, ofwel looizuur. Als de hond deze eet of erop kauwt, kan hij ziek worden. Uw huisdier krijgt dan symptomen als buikpijn, diarree en braken. Een grote hoeveelheid tannine kan zelfs nierfalen veroorzaken, waar uw hond aan kan doodgaan. Dennenappels en dorre takken zijn niet giftig, maar kunnen wondjes in de bek veroorzaken. Kastanjes, maar ook eikeltjes kunnen ingeslikt worden en een ernstige verstopping in de darm veroorzaken. Alleen de dierenarts kan dan nog een oplossing bieden middels een operatie.

Lichtje
In de herfst- en ook wintermaanden wordt het snel donker buiten. Als u ’s avonds een wandeling gaat maken, laat uw hond dan ook extra opvallen. Zoals fietsers een lichtje op de fiets hebben, zo zijn er voor honden, en ook voor katten, allerlei accessoires te koop, zoals lichtgevende hesjes en halsbanden. Zeker als het dier losloopt of een lange aanlijning, en dus veel bewegingsvrijheid, heeft, is dit met het drukker wordende verkeer geen overbodige luxe. Is uw hond een fanatieke zwemmer en is geen plas water veilig? Open water koelt in de herfst snel af. Laat uw hond niet te lang zwemmen en warm hem thuis goed op door hem af te drogen en hem een plekje bij de verwarming te geven. Zwemmers moeten overigens ook ingeënt zijn tegen de ziekte van Weil.