TrosKompas

De dierenarts

De schildpad

Wilt u een schildpad kopen? Misschien wordt die wel ouder dan uzelf. Waterschildpadden kunnen 50 jaar worden en landschildpadden zelfs 80 jaar. Een schildpad kiest u dus voor het leven.

Het is leuk om voor een schildpad te zorgen, maar het vraagt wat voorbereiding. Ze leven in een (aqua)terrarium, dat zes keer zo lang en vier keer zo breed moet zijn als de schildpad zelf. Ze kunnen prima alleen leven. Voor elk extra dier dient het verblijf twintig procent groter te zijn. Ze zijn koudbloedig en hebben zonlicht of een lamp nodig om zich te kunnen opwarmen, maar ze hebben ook behoefte om zich te koelen. Voor een waterschildpad is het belangrijk dat het water schoon blijft, dus een aquariumpomp en filter zijn onmisbaar. Schild-padden kunnen snel vervuilen. Houd er rekening mee dat het schoonmaken van het terrarium intensief is.

Wat eten ze?
Landschildpadden zijn planteneters. Verse groenten, grassoorten, paardenbloemblad en fruit vinden ze lekker. De variatie zorgt ervoor dat ze gezond blijven. Waterschildpadden zijn alleseters. Jonge dieren eten veel vlees. Bij volwassen dieren is vlees ongeveer de helft van de maaltijd. Insecten, meelwormen of kattenbrokjes voorzien in het vlees en diverse groenten en fruit (en af en toe een eierschaal) zorgen voor de aanvulling van de maaltijd. Schildpadden zijn geen knuffeldieren, maar ze zijn prachtig om naar te kijken!

TK1720_22_23_01

Tips

- Een schildpad is duur en de verzorging kost veel tijd. De muskusschildpad blijft klein en de kosten voor het aquaterrrarium blijven hierdoor bperkt.

- Neem als beginnende schildpadhouder een volwasen dier. De zorg voor jonge diern vergt ervaring en specifieke kennis.