TrosKompas

DINSDAG 09 APRIL | RTL Z | 20.30 uur
DOCUMENTAIRE

75 jaar Keukenhof

Al 75 jaar zet landgoed Keukenhof de bloemetjes buiten. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling, een speciaal concert, een postzegel en een televisie programma. Wij presenteren de belangrijkste cijfers van het grootste bloemenpark ter wereld.

 

5 zangers

Op 8 mei organiseert Keukenhof het jubileumconcert ‘Symfonie of spring’. Het Metropole Orkest treedt samen op met Jeangu Macrooy, Trijntje Oosterhuis, Emma Heesters, Shirma Rouse en Ruben Hein.

7 jaar

De jubileumeditie wordt geopend door prinses Margriet. Toepasselijk. Niet alleen omdat ze een bloemennaam heeft, maar ook omdat ze er in 1950 als zevenjarig prinsesje al bij was (zie foto onder).

15 kilometer

Er loopt in totaal 15 kilometer aan wandelpaden door bloemenpark Keukenhof.

30 meter

In 2023 werden voor het eerst selfiespots aangewezen. Met succes, want soms stond er een rij van 30 meter voor de extra fotogenieke plekjes.

63 dagen

Keukenhof opent jaarlijks op 21 maart, een dag na het begin van de lente. De sluitingsdag is 12 mei. In die slechts 63 dagen wist het park in 2022 1,4 miljoen bezoekers te trekken. Dat is vergelijkbaar met o.a. het Van Gogh Museum en Attractiepark Duinrell en Diergaarde Blijdorp. Maar die zijn het hele jaar open.

75 jaar

De eerste bloemententoonstelling op Kasteel Keukenhof was in 1950. Het initiatief van bloembollenkwekers en -exporteurs en de burgemeester van Lisse was be- doeld als eenmalig evenement. Er kwamen 236.000 bezoekers; een groot succes, waardoor het bloemenpark bleef bestaan.

100 nationaliteiten

Tachtig procent van de bezoekers komt uit het buitenland. Vooral Duitsers, Amerikanen, Fransen en Britten weten het park goed te vinden. In totaal gaat het om 100 nationaliteiten. Van de bezoekers uit eigen land komt een derde uit Zuid-Holland. De belangstelling vanuit Zeeland, Groningen en Drenthe (elk 1% van de bezoekers) steekt daar schril bij af.

132 jaar oude molen

Ouder dan het bloemenpark is de Keukenhofmolen. Die werd namelijk in 1892 gebouwd in Groningen. Nadat er elektrische bemaling kwam om de polder daar droog te malen, werd de molen afgebroken en in Lisse weer neergezet. Grappig detail is dat hij is herbouwd door de kleinzoon van de oorspronkelijke bouwer.

Huisnummer 166A

Het adres van Keukenhof is Stationsweg 166a in Lisse. Toch stopt er geen trein meer in Lisse. Tot 1945 was dat wel het geval en ook daarna was er tijdens de openingsweken een halte voor speciale toeristentreinen. Bij het station van destijds zijn ooit opnamen gemaakt voor de film ‘Het meisje met het rode haar’. Het is nu omgebouwd tot restaurant. Tuin uit 1857 De Engelse landschapstuin die de basis vormt van het Keukenhof­park is ontworpen in 1857 door vader en zoon Zocher. Deze tuinarchitecten uit Haarlem ontwierpen onder andere ook het Vondelpark in Amsterdam en de paleistuin van Paleis Soestdijk.

2.500 bomen

Er staan meer dan 2.500 bomen, in meer dan 100 soorten.

3.000 soorten

Er bestaan meer dan 3.000 soorten tulpen en op Keukenhof bloeien ongeveer 800 varianten. In 1637 was de tulpenbol ongelooflijk populair in Nederland. Er werden heuse opties op tulpen verhandeld en op het hoogtepunt kostte een bol ongeveer net zoveel als een Amsterdams grachtenpand. Deze roemruchte ‘windhandel’ hield echter geen stand…

7.000 kilo

Jaarlijks wordt ruim 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid.

7.000.000 bollen

In totaal gaan er elk jaar 7 miljoen bollen de grond in. De eerste bollen voor dit jubileumjaar werden op 5 oktober 2023 geplant. Veel bloemvakken worden in ‘lasagne-stijl’ aangelegd: in laagjes van bollen die op verschillende momenten bloeien.