TrosKompas

DONDERDAG 21 MAART | NPO 3 | 20.22 uur
DOCUMENTAIRE

Kerwin

In de zomer van 1983 werd Nederland opgeschrikt door de moord op de zwarte tiener Kerwin door een skinhead. Slachtoffer en dader waren respectievelijk vijftien en zestien jaar. De documentaire ‘Kerwin’ blikt terug op zijn dood én leven. 

Kerwin werd hét icoon van racistisch geweld in Nederland, mede door de hit ‘Zwart wit’, die de Frank Boeijen Groep een jaar later over de moord schreef. In de film ziet u hoe de Antilliaan Kerwin Lucas bevriend raakt met zijn witte buurjongen Eric Duinmeijer. Kerwin brengt veel tijd door bij de Duinmeijers en vraagt zelfs of hij hun naam mag dragen. De boezemvrienden worden Sjors en Sjimmie genoemd, en wanneer Eric in 2012 overlijdt, wordt hij bijgezet in het graf van Kerwin.

Fatale nacht

’Kerwin’ gaat minutieus na wat er in de fatale nacht van 20 op 21 augustus 1983 is gebeurd, door middel van gesprekken met de ambulancebroeder die de hevig bloedende jongen meenam naar het ziekenhuis en twee oud-politierechercheurs. Ook is er aandacht voor de reacties en demonstraties die volgden op de moord en voor de grote herdenking die veertig jaar na dato plaatsvond. In de documentaire komen ook Kerwins broer Purly Lucas en pleegzus Nicoline Duinmeijer aan het woord.