TrosKompas

Rob Verlinden

Vakantie en de moestuin

Het is volop vakantietijd, heerlijk! Maar hoe moet het met de moestuin als de eigenaar een paar weken weg is en er juist veel belangrijk werk is te doen? Opgekweekte groenten als sla en andijvie zijn rijp om te oogsten. Tomatenplanten kunnen nu juist hard gaan groeien en verwilderen. Het is belangrijk om de groei af te remmen door de top te verwijderen en daarna nieuwe uitlopers weg te halen. Dit om de vruchten die zijn blijven zitten, te laten groeien en rijp te laten worden. Ook het onkruidvrij houden door middel van wieden is belangrijk. Uienplanten zult u tijdens perioden van droogte extra moeten besproeien. Bonen kunnen worden geoogst vanaf juli en vooral bij stokbonen moet dit regelmatig gebeuren voor een doorlopende oogst. Stambonen geven maar een betrekkelijk korte tijd een oogst. Doet u weinig aan komkommeronderhoud, dan krijgt u vele kleintjes. U behoort ze uit te dunnen, waardoor de komkommers die overblijven uitgroeien tot grote exemplaren. Conclusie: wilt u voorkomen dat uw moestuin bij terugkomst een niet meer te cultiveren wildernis is geworden, dan moet u ervoor zorgen dat iemand tijdens uw vakantie het onderhoud en de zorg tijdelijk overneemt. Het zou zonde zijn van alle energie die een moestuin kost om uw werk in een paar weken tijd verloren te laten gaan.

TK1632_20_21_02

Beeld: © Rob Verlinden